Denník N

Kalavská môže jedným podpisom ušetriť na liekoch 50 miliónov, ešte sa však nerozhodla

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by sa dodržiaval zákon a pravidelne robila revízia úhrad, štát by farmafirmám platil za lieky o desiatky miliónov eur menej.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) má na stole návrh zníženia cien liekov, ktorý by ušetril 50 miliónov eur. Žiada ho zdravotná poisťovňa Dôvera a podporujú ho aj analytici z Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií.

Ak ministerka stihne zníženie úhrady podpísať do polovice novembra, šetrenie sa začne už od začiatku budúceho roka. Šlo by to na úkor ziskov farmaceutických firiem, pacienti by nemali dostať horšie lieky a ani doplácať viac z vlastného.

Napriek tomu ministerka váha. Ak by takzvanú revíziu úhrady liekov podpísala, nenahnevala by tým len farmaceutické firmy, ale aj mnoho pacientov, ich lekárov a v konečnom dôsledku aj politikov.

Niektorí pacienti by totiž museli zmeniť liek. Naďalej by ho mali bez doplatku, bol by to liek s rovnakou účinnou látkou, ale s iným názvom a výrobcom, a preto by to mohlo byť pre mnoho pacientov nepríjemné.

Ministerka zdravotníctva pritom nemá ani istotu, že by ju podporili lekári a svojim pacientom by trpezlivo vysvetľovali, že sa nemajú pri zmene lieku čoho báť. Aj lekári totiž často uprednostňujú jeden konkrétny liek.

Isté nie je ani, ako sa zachovajú farmaceutické firmy. Keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie