Denník N

Timothy Snyder: Tí, čo sú pri moci a bažia po peniazoch, vedia, že novinári sú najväčší problém

Timothy Snyder. Foto N - Vladimír Šimíček
Timothy Snyder. Foto N – Vladimír Šimíček

„Potrebujeme stokrát viac investigatívnych novinárov, aby sa vyliečila spoločnosť,“ hovorí americký historik. Novinárčinu považuje za najdôležitejšiu profesiu súčasnosti.

Keď si americký profesor histórie Timothy Snyder odskočil z Viedne do Bratislavy na festival Jeden svet, stretol sa s obrovským záujmom, skoro ako rocková hviezda. Po autogramiáde v kníhkupectve Artforum preplnenom čitateľmi s jeho knihami sme sa ho pýtali aj na to, prečo internet a sociálne siete ľahšie menia ľudí na fašistov, a ako sa proti tomu brániť. 

Vo svojej knihe O tyranii okrem iného radíte čítať knihy. Akú by ste odporučili teraz?

Stále viac a viac si myslím, že knihou, ktorú by mali ľudia čítať, je tá, ktorú som tam zmienil – Pôvod totalitarizmu od Hannah Arendtovej. Nikto ju nemusí čítať úplne od začiatku do konca, ale považujem ju za najdôležitejšiu knihu 20. storočia o tom, ako sa politika más môže zvrhnúť a vydať zlým smerom. Väčšinou, keď sa stane niečo veľké, rozmýšľam práve o tejto knihe. A z nových kníh by som vybral Who Owns the Future (Kto vlastní budúcnosť) od Jarona Laniera, ktorá hovorí o vplyve sociálnych médií a internetu na spôsob nášho uvažovania a fungovanie politiky.

V jednej zo svojich videoprednášok hovoríte, že s internetom stúpa šanca, že sa z ľudí stanú fašisti. Prečo?

Presne. Problém s internetom je, že ľudia si predstavujú, že im patrí. Ale nie je ich. Ak sa rozhodnete čítať knihu a nepáči sa vám, dáte ju nabok a začnete čítať novú. To znamená, že premýšľate. Lenže ľudia, ktorí si zapnú internet na mobile a listujú si v ňom, nepremýšľajú. Obsah, ktorý čítajú, im je už vybraný. A potom si ani neuvedomujú, do čoho sa nechali vtiahnuť. Začnú byť smutní alebo mať úzkosť z rovnakých vecí ako ostatní. Namiesto premýšľania začínajú reagovať emočne, ale bez toho, aby zažívali svoje vlastné jedinečné pocity. Na konci interakcie s mobilom či počítačom toho zložité algoritmy o nich ako jednotlivcoch zistia veľmi veľa. No samotní sa stávajú emočnými karikatúrami – bez to, aby si to všimli. Problém internetu a sociálnych médií je, že podnecujú emócie príliš jednoducho. A tým druhým, že jeho vinou prestávame počúvať druhých ľudí. Kto je vystavený priamemu podsúvaniu informácií, ktoré chce počuť, oveľa ťažšie počúva veci, ktoré ho iritujú.

Prežívať vlastné pocity a používať individuálne kritické myslenie – to môže zastaviť návrat totalitných myšlienok?

Prvý krok je myslenie ako také. Teraz sa deje to, že sa ľudia nechali vycvičiť, aby sa báli rovnakých vecí. Prečo sa všetci teraz boja migrantov, a to najmä tam, kde žiadni nie sú? Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie