Denník N

Merkelová odchádza z čela strany včas, so cťou a pokojne

Angela Merkelová v roku 2000 na zjazde CDU, kde ju zvolili za predsedníčku strany. Foto – TASR/AP
Angela Merkelová v roku 2000 na zjazde CDU, kde ju zvolili za predsedníčku strany. Foto – TASR/AP

Ak sa u nás niekto teší, že nemecká kancelárka končí, nech si predstaví jej menej konsenzuálneho nástupcu.

Po oznámení Angely Merkelovej, že končí ako predsedníčka CDU, sa objavilo množstvo článkov o tom, že ide o začiatok jej konca, pričom ten koniec nemusí byť pre stále väčšiu nechuť SPD zotrvávať v jej štvrtej vláde ďaleko. Na druhej strane, jasný trend, že koaličné strany padajú na historické minimá, kým Zelení a AfD stále rekordne rastú, môže v krajnom prípade vyústiť aj do situácie, že po ďalších celonemeckých voľbách prídu ešte zložitejšie koaličné vyjednávania ako naposledy, čo by život súčasnej vlády mohlo ešte o niečo predĺžiť.

Hoci na kancelársky nekrológ je ešte skoro, ten stranícky už písať možno. Angela Merkelová sa aj napriek odchodu stala najdlhšie slúžiacou predsedníčkou CDU. Za jej vedenia strana prehrala len jedny a vyhrala štvoro volieb do Spolkového snemu. Vedenia sa síce vzádava asi skôr, ako chcela, ale neodchádza s hanbou, lež ako celosvetovo rešpektovaná politička, v ktorej mnohí vidia posledný pilier liberálnej demokracie. A hoci vnútrostranícka opozícia bola čoraz silnejšia, čo sa ukázalo pri nedávnej voľbe šéfa poslaneckej frakcie, nejde ani o dôsledok palácového prevratu.

Na druhej strane, tri z jej štyroch vlád tvorila veľká koalícia. Merkelová kormidlovala stranu stále viac doľava, až začalo byť nejasné, prečo sa o CDU ešte hovorí ako o konzervatívcoch. Kým v roku 2005 komentátori písali ešte o nemeckej Thatcherovej, neskôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie