Denník N

Vedci skúmali názory na to, či majú samojazdiace autá chrániť posádku alebo účastníkov premávky

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Až päť výrobcov áut by chcelo do roku 2021 zaviesť masovú výrobu samojazdiacich áut. Ako sa budú vozidlá správať v krízových situáciách, keď hrozí smrť posádke alebo chodcovi či cyklistovi?

„Nikdy v histórii ľudstva sa nestalo,“ píšu autori v novej štúdii, „aby sme prístrojom dovolili autonómne sa rozhodovať v zlomku sekundy o tom, kto by mal žiť a kto zomrieť.

K takýmto situáciám však čoskoro príde a nepôjde o vojenské operácie, ktoré sú nám také vzdialené. Týkať sa budú bežného aspektu našich životov, každodennej prepravy.“

„No ešte predtým, než samojazdiacim autám dovolíme, aby za nás robili morálne rozhodnutia,“ pokračujú vedci, „musí prebehnúť celospoločenská debata, aby výrobcovia áut vedeli, ako majú naprogramovať algoritmy v autách, a zákonodarcovia mali návod na reguláciu samojazdiacich áut.“

Uvedený citát pochádza z novej štúdie z prestížneho časopisu Nature.

Verzie problému dreziny

Informatik Iyad Rahwan z Technologického inštitútu v Massachusetts (MIT) a jeho tím v nej mapovali intuície 2,3 milióna ľudí z desiatok krajín sveta, aby zistili, ako by sa samojazdiace autá mali rozhodovať v krízových situáciách, keď hrozí smrť posádke vozidla alebo ostatným účastníkom dopravy.

Účastníci online prieskumu riešili viacero variantov problému dreziny (z angl. trolley problem).

V klasickej verzii dilemy sa na piatich robotníkov na trati nekontrolovane rúti drezina. Zachrániť sa dajú tak, že prehodíte výhybku, čím drezinu presmerujete na vedľajšiu koľaj. Na nej je však jeden robotník.

Otázka znie, čo spravíte – spôsobíte smrť jedného, aby piati žili, alebo neurobíte nič a výhybku neprehodíte?

Podobné dilemy riešili aj účastníci novej štúdie. Mali si predstaviť situáciu, že autonómnemu autu náhle zlyhali brzdy a rúti sa na ľudí na priechode, ktorí idú na červenú.

Čo má autonómne auto spraviť? Pokračovať v smere jazdy, hoci to bude znamenať smrť ľudí na priechode, alebo sa im má vyhnúť, aj keď potom narazí do stromu či inej prekážky, čo spôsobí smrť posádky? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie