Denník N

tl;dr: Koľko lodí treba na odtiahnutie ľadovca z Antarktídy a jeho roztopenie na pitnú vodu? Jednu

(CC) Christopher Michel
(CC) Christopher Michel

Dnes: Číne sa prestáva dariť v nákupe zahraničných politikov za veľkoobchodné ceny. Plus: Prečo je v poriadku, keď ignorujete svoje deti.

Na zdravie. Mohol by sa nedostatok pitnej vody riešiť tým, že do teplých oblastí dotiahneme ľadovec a tam si z neho postupne budeme odpíjať? Tento nápad už prekvapujúco dlho zamestnáva viaceré tímy po celom svete.

Európska únia už vraj seriózne uvažovala nad projektom dotiahnutia malého ľadovca zo severnej Kanady na Kanárske ostrovy, kde sa dnes musí extrémne draho odsoľovať morská voda. Trvalo by to 141 dní, stačil by na to jeden extrémne výkonný remorkér, aký sa využíva na ťahanie ropných plošín. Ľadovec by sme pokryli látkou odrážajúcou slnečné lúče, zachytený by bol gigantickou rybárskou sieťou. Autori projektu tvrdia, že dáva zmysel, ale nápad vyzerá tak smiešne, že by s ním žiaden politik nechcel spojiť svoje meno.

Podobné projekty seriózne zvažovali aj Spojené arabské emiráty, sú však príliš blízko rovníka a analytici s veľkou námahou vypočítali, že väčšina ľadovca by sa… no, áno, roztopila.

Krajina, ktorá má najväčšiu šancu niečo podobné reálne vyskúšať, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie