Denník N

Populácie živočíchov klesajú, strácame lesy. Ochranári v novej správe varujú, že planétu ženieme na hranicu jej možností

Kareta obrovská. Zdroj - Svetový fond na ochranu prírody (WWF)
Kareta obrovská. Zdroj – Svetový fond na ochranu prírody (WWF)

Čo sa týka Slovenska, Svetový fond na ochranu prírody spomína, že je u nás ohrozených až 70 percent druhov rýb, všetky druhy obojživelníkov, takmer 92 percent druhov plazov, 46 percent hniezdiacich druhov vtákov a 69 percent druhov cicavcov.

Planétu ženieme na hranicu jej možností natoľko, že tým ohrozujeme aj vlastnú existenciu. Tvrdí to Správa o stave planéty, ktorú vydal Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

„Ochrana prírody nie je len o ochrane tigrov, pánd či veľrýb. Náš každodenný život závisí od zdravia planéty. Na planéte s narušenou klímou, so zničenou krajinou, s prázdnymi oceánmi, riekami a lesmi ľudí nečaká budúcnosť naplnená šťastím, zdravím a prosperitou,“ hovorí Marco Lambertini, riaditeľ Svetového fondu na ochranu prírody.

Organizácia sa zaoberá ochranou prírody a uvedenú správu vydáva každé dva roky.

Klesajú populácie živočíchov

Píše sa v nej, že za ostatných 50 rokov sa populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov znížili v globálnom meradle v priemere až o 60 percent.

Na pochopenie toho, čo má správa na mysli pod „úbytkom 60 percent v priemere“, si predstavte tento ilustračný príklad s tromi populáciami 5-tisíc orangutanov, 500 tigrov a 50 slonov.

Ďalej si predstavte, že za 50 rokov klesli uvedené populácie na 4500 orangutanov, 100 tigrov a 5 slonov. To znamená, že došlo k poklesu o 10, 80 a 90 percent, čo je v priemere 60 percent.

S týmto údajom pracuje aj správa Svetového fondu na ochranu prírody.

Počet jedincov troch spomínaných populácií klesol z 5550 kusov na 4605, čo je pokles o 17 percent. Tento údaj nemá správa na mysli.

V reporte WWF sa tiež píše, že medzi najviac ohrozené živočíchy patria druhy z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky, ktorých populácie klesli za ostatné polstoročie v priemere o 89 percent.

Populácie sladkovodných druhov živočíchov klesli v rovnakom období v priemere o 83 percent.

Správa upozorňuje aj na to, že medzi rokmi 1990 až 2015 sa vo svete vyrúbalo 129 miliónov hektárov lesa.

Vyrúbali les, aby na jeho mieste vznikla plantáž na výrobu palmového oleja. Záber je z Indonézie z roku 2007. Foto – Wikimedia/cc

Palmový olej

Na značnej časti odlesnených plôch sa budujú plantáže a pestujú plodiny ako palma olejná (na výrobu palmového oleja), sója alebo cukrová trstina.

„Palma olejná na palmový olej sa pestuje napríklad v Malajzii či Thajsku. Keď som prilietal do Kuala Lumpur, pod sebou som videl iba plantáže palmy olejnej,“ hovorí pre Denník N zoológ Daniel Jablonski. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie