Denník N

RTVS po týždni kritiky otočila a Tisa z ankety Najväčší Slovák nakoniec úplne vyškrtne, upútavku preverí NAKA

Promo na šou Najväčší Slovák s Tisom aj Jánošíkom. Foto - RTVS
Promo na šou Najväčší Slovák s Tisom aj Jánošíkom. Foto – RTVS

Telerozhlas anketu najprv upútavkou s prezidentom vojnového štátu promoval, kritizovali ho historici aj vlastné tváre.

Od marketingovej kampane s Tisovým portrétom po rozhodnutie, že prezident vojnového Slovenské štátu v novom programe Najväčší Slovák vôbec nebude. RTVS urobila pri svojej novej výpravnej šou veľký obrat.

Na dnešnej tlačovke riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník oznámil, že sa rozhodli kontroverznú postavu slovenských dejín z programu úplne vyradiť.

„Vzhľadom na diskusiu, ktorá sa rozpútala okolo jednej konkrétnej upútavky a ktorá prekryla zmysel celého projektu a zúžilo by sa to len na jednu osobu, sme do štatútu zahrnuli ustanovenie, že nebude možné zahrnúť do hlasovania osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu, a nebola rehabilitovaná,“ povedal Rezník.

RTVS najprv šou Najväčší Slovák promovala upútavkami, do ktorých Tisa vytiahla ako jednu z prvých troch historických osobností – spolu s Alexandrom Dubčekom a Máriou Teréziou. „Vojnový zločinec alebo mučeník?“ pýtal sa dramaticky hlas v krátkom videu.

Už po dni však vedenie telerozhlasu oznámilo, že upútavku s Tisom vysielať nebude. Vraj to tak od začiatku plánovali.

„Upútavky budú postupne nahradené v televíznom vysielaní aj na Youtube. (…) Takýto princíp sa uplatňuje pri všetkých ostatných upútavkách,“ napísala minulý týždeň hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry medzitým poveril NAKA preveriť, či nejde o trestný čin podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Upútavka RTVS s Jozefom Tisom:

Kritika od Strižinca a Havrana

Producent programu Peter Núňez povedal, že si autori programu za odborného garanta vybrali historika Dušana Kováča. Jeho názor je, že Tiso má byť zaradený do ankety a má byť témou celospoločenskej diskusie.

„No vzhľadom na to, ako sa projekt začal – a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie