Denník N

Na Facebooku je 100 falošných účtov, ktoré podporujú Rudolfa Kusého (celý zoznam)

Rudolf Kusý a niektorí jeho falošní podporovatelia. Foto N – Tomáš Benedikovič
Rudolf Kusý a niektorí jeho falošní podporovatelia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhruba sto falošných diskutérov pomáha od roku 2014 starostovi bratislavského Nového Mesta.

Bolo ich málo, mali vymyslené meno a fotografiu ukradnutú z internetu. Na Facebooku sa prvýkrát objavili v lete 2014 a v prospech konkrétneho politika vystupovali až do tohtoročnej jesene.

Keď pred štyrmi rokmi vstúpili na sociálnu sieť, ich prvé kroky viedli na facebookovú stránku starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého. Písali, že toho robí veľa pre ľudí, držali mu palce a sľubovali, že ich hlas vo voľbách má istý. Až dovtedy nikde nič nekomentovali.

V novembri sa konali voľby a starosta Kusý bojoval o znovuzvolenie. Podarilo sa mu to. Hneď po voľbách sa skupinka oddaných podporovateľov stratila. Už nebola potrebná. V rokoch 2015 a 2016 Kusému občas niektoré príspevky na Facebooku lajkli alebo ho v komentároch pochválili, ale bolo to zriedkavé a vlastne nenápadné.

Diskusia pred komunálnymi voľbami 2014. Príspevky od falošných diskutérov sú zvýraznené červenou bodkou.

Zmobilizovali sa opäť v roku 2017. Rudolf Kusý kandidoval za bratislavského župana a skupinka falošných diskutérov sa vracala na jeho stránku, aby v diskusiách pripomínali jeho pozitívne vlastnosti. Veľa energie investovali aj do toho, aby obhajovali financovanie Kusého kampane. Ostatní kandidáti totiž upozorňovali, že je oveľa drahšia, ako priznáva.

„Ja si myslím, že Ftáčnik by mal ísť už do politického dôchodku. Frešo sa už odpálil. Ostatní nestoja ani za reč. Kusý je ešte celkom na poriadku,“ napísal jeden falošný diskutér. „O Mrvovi a jeho transparentnosti by som radšej pomlčal,“ doplnil ho ďalší. „Len sa nedajte a ukážte im, že ste silná osoba. Tak vás vnímame my,“ povzbudil Kusého tretí.

V deň konania župných volieb si viacerí zmenili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Falošní diskutéri

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie