Denník N

Byť za pekných pred Macronom už nestačí

Macron a Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Macron a Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Návštevu francúzskeho prezidenta môžeme vnímať dvoma spôsobmi. Naši politici by asi preferovali ten prvý. K realite má však bližšie druhý.

Autor je vydavateľ portálu EurActiv.sk

Pekné spoločné fotky, rozhovor pri okne, cez ktoré vidno panorámu Bratislavy, priateľské potriasanie rúk s prezidentom a premiérom… Francúzska zahraničná politika kedysi strednú Európu zanedbávala. Po miernom oteplení vzťahov prišla studená sprcha. „Európa nie je supermarket,“ odkázal prezident Macron krajinám, ktoré podľa neho nedoceňovali dvojsmernosť „solidarity“.

Lenže Európa, to už nie je ani francúzsko-nemecký tandem. Predstavy Berlína a Paríža o budúcnosti Európskej únie sa líšia. A tak potrebuje Macron spojencov. Už stretnutie v Salzburgu, na ktoré pozval českého i slovenského premiéra, naznačilo, že ich chce hľadať aj vo Vyšehrade.

Okrem toho, ak sa chce baviť o prehlbovaní integrácie, nemôže obísť Slovensko. Sme predsa súčasťou „najhlbšie integrovaného jadra“. Máme euro, schengen, prihlásili sme sa k posilnenej spolupráci v obrane, k úradu európskeho prokurátora… Na rozdiel od Poliakov, či Maďarov, sme sa to naučili hrať na istotu: oficiálne a nahlas sa hlásime k „európskemu jadru“, ale ak nám to z vnútropolitických dôvodov vyhovuje, kričíme o „diktáte Bruselu“ (utečenecké kvóty) či „nátlaku starých členských krajín“ (pravidlá pre vyslaných pracovníkov).

Veď čo na tom záleží. Sú to iba reči. V konečnom dôsledku ide len o to odtrhnúť si čo najväčší kus z koláča európskeho rozpočtu. Bonusom je, ak môže súčasná vládna garnitúra tvrdiť, že je „jedinou európskou alternatívou“.

Európske krízy

Také jednoduché to však nie je. Európska únia potrebuje reformy minimálne v piatich oblastiach. Potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie