Denník N

Fico v Moskve zabudol na vojnu na Ukrajine aj Krym

Slovenský premiér išiel na oslavy konca druhej svetovej vojny ako jediný predseda vlády z EÚ. Ruské médiá to brali ako predohru jeho čoskorého návratu.

moskva (2)

Akoby Rusko pred rokom neanektovalo Krym a na východe Ukrajiny nepokračovala vojna s účasťou ruských vojakov. Slovenský premiér Robert Fico sa obom témam počas svojej návštevy Moskvy 9. mája vyhol.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pritom Denníku N povedal, že cesta premiéra bude vybalansovaná a nebude legitimizovať anexiu Krymu. Nestalo sa tak.

Konfrontácii s ruským prezidentom sa tradične vyhol a to, že Slovensko považuje anexiu Krymu za porušenie medzinárodného práva, nestálo slovenskému premiérovi za zmienku.

Naopak, podľa agentúry TASS hovoril o tom, ako Slovensko ako jedna z mála krajín Európskej únie neuznala Kosovo, pretože jeho vznik považuje za porušenie medzinárodného práva.

„My sme nedali žiadne požehnanie anexii Krymu tým, že náš predseda vlády išiel do Moskvy. Nehádžme všetko do jedného balíka, lebo to je najlepší spôsob, ako zabiť akýkoľvek náznak riešenia problémov,“ reagoval na kritiku premiérovej cesty do Moskvy v RTVS minister zahraničných vecí Lajčák. Podľa neho o Kryme vedieme s Ruskom kritický dialóg.

Jediný

Kým väčšina západných lídrov na protest proti ruskej politike voči Ukrajine oslavovala koniec druhej svetovej vojny doma, Fico bol s českým prezidentom jediným lídrom zo strednej Európy, ktorí do Moskvy 9. mája zavítali. Spomedzi premiérov v EÚ bol Fico jediný. 

Hoci sa spolu so Zemanom na vojenskej prehliadke nezúčastnili, jeho meno dávali ruské médiá ako príklad, že o žiadny bojkot Putina zo strany západných lídrov nejde.

Z krajín EÚ okrem Zemana a Fica prišiel cyperský prezident, zástupca tradične proruských krajín. Na poslednú chvíľu návštevu zrušil premiér Grécka Alexis Tsipras.

Popri čínskom prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ktorý bol najprominentnejším hosťom, prišli stredoázijskí diktátori, indický prezident, dlhoročný diktátor Zimbabwe Robert Mugabe či egyptský prezident Abdal Fattah Sísí, ktorý sa dostal k moci po armádnom prevrate, a populistický prezident Venezuely Nicolas Maduro, ktorý po veľkých protestoch začal zatvárať opozičných lídrov do väzenia.

V Kremli so Zemanom

Fico videl aj časť vojenskej prehliadky, nie však z oficiálnej tribúny, ale počas presunov. V Kremli namiesto s Putinom rokoval s českým prezidentom Milošom Zemanom o prepojení riek Váh a Morava.

„Mohli sa stretnúť radšej v Olomouci, to je bližšie,“ povedal o rokovaní predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej z Mosta-Híd.

Slovenský premiér dlho nechcel priznať, že do Moskvy chce ísť. Prezradil to zaňho až Zeman, ktorému sa v ruských médiách dostalo veľkej pozornosti. Neušlo im, ako ho prezident Putin chválil za odvážne nezávislé postoje, ani to, ako predpovedal, že protiruské sankcie podľa neho Západ zruší do konca roka.

Ako upozornil český server Echo24, na osobný rozhovor si zobral svojho poradcu Martina Nejedlého z firmy Lukoil Aviation Czech. České médiá Zemana už dlho obviňujú, že mu prezidentskú kampaň financovala ruská strana.

Predohra

V prípade Fica sa v ruských médiách o jeho návšteve hovorilo ako o predohre k ďalšej návšteve. Do Moskvy zavíta slovenský premiér znovu už o dva týždne 2. júna. Tvrdí, že kvôli biznisu, nič konkrétne však zatiaľ nepovedal.

Má ísť o plyn, pravidelnú tému cyklotrónového centra či atómovej energie a podľa ruskej agentúry TASS aj ruskú vojenskú techniku na Slovensku.

Fico podľa slovenských médií, ktoré s ním v Moskve boli, s Putinom vôbec nehovoril pre technické problémy. Akurát si s ním podal ruku pri oficiálnom privítaní všetkých lídrov.

Reportérov Denníka N na cestu Úrad vlády najprv pozval, aj ich akreditoval, ale potom kvôli karikatúram Shootyho na samolepkách akreditáciu zrušil.

„Chceme upozorniť najmä na tému tranzitu plynu cez Slovensko. Znepokojuje nás vyhlásenie ruskej strany, že po rokoch 2018 – 2019 už nebude žiadny tranzit cez územie Ukrajiny. To by nám spôsobilo ťažkosti,“ citoval Fica ruský denník Kommersant.

Ruský server Gazeta.ru vytiahol postoj slovenského premiéra, ktorý napriek európskemu vyšetrovaniu Gazpromu z nekalých praktík nechcel kritizovať ruský plynárenský monopol, kým nie je nič oficiálne. Spor sa pritom týka aj cenotvorby pre Slovensko.

Najcitovanejšou vetou ruských médií však bola Ficova veta o tom, že Rusko pripravilo mimoriadne dôstojné oslavy víťazstva nad fašizmom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie