Denník N

Hľadáme najväčšieho Slováka alebo najväčšieho zloducha?

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia sa v našej histórii strácajú. Bežne k tomu prispievajú politici, teraz sa k nim pridala aj RTVS.

Slovensko netuší, čo si počať so svojou históriou, a vedenie RTVS je toho dokonalým príkladom.

Verejnoprávna televízia najskôr všeľudovú anketu Najväčší Slovák promovala Jozefom Tisom. Po oprávnenej kritike nakoniec urobila veľký kotrmelec a Tisa úplne vyradila z hlasovania. Vyvolala tým klamný dojem, že podľahla pokusu cenzurovať nevinnú anketu. Problém je v inom – televízia ju zbabrala a teraz len nemotorne napráva vlastnú chybu. A ešte si to za ňu v očiach antisystému odskáču tí, čo chápu, že Tiso najväčším Slovákom naozaj nebol.

Problém spočíva v tom, že u Rezníka nezasvietila kontrolka, už keď Tisa verejnosti svojou upútavkou podsúvali ako jedného z legitímnych víťazov. Na druhej strane je nádejné, že sa zbadali neskôr. Zvolili aj správne zdôvodnenie. Človek, čo zodpovedá za smrť desaťtisícov nevinných ľudí, by naozaj nemal byť najväčšou postavou národa.

V takom Rusku to veľmi neriešia a pravidelne si v prieskumoch na najvyššie miesta vyberajú Gruzínca a masového vraha Stalina. No Nemci z verejnoprávnej ZDF Hitlera z rovnakej ankety, aká sa chystá u nás, rovno preventívne vyradili. Pretože najskôr rozmýšľali a až potom vyrábali upútavky.

V RTVS to bolo presne naopak. Preto s de

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie