Denník N

Ján Kozák sa pustil do MŠK Žilina, viaceré jeho výroky nesedia

Zľava: Marek Majtán, Karol Belaník z MŠK Žilina a Ján Kozák. Foto - Adrián Danaj, Peter Kováč
Zľava: Marek Majtán, Karol Belaník z MŠK Žilina a Ján Kozák. Foto – Adrián Danaj, Peter Kováč

Keď Ján Kozák na tlačovej konferencii vysvetľoval, prečo abdikoval na post trénera futbalovej reprezentácie, pustil sa aj do klubu MŠK Žilina.

„Chodím po Slovensku a počúvam, že treba Slovenský futbalový zväz premaľovať na žlto-zelenú farbu (klubové farby MŠK Žilina, pozn. red.),“ povedal Kozák.

Kozákovým nástupcom sa neskôr stal Pavel Hapal, ktorý pred takmer desaťročím trénoval aj Žilinu. Vyhral s ňou titul a postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov.

„Je to záujem určitej skupiny ľudí, ktorá má pod palcom mládež, a ešte treba urobiť, aby mali aj trénera áčka,“ prognózoval Kozák.

Kozák spomenul Karola Belaníka, viceprezidenta futbalového zväzu (SFZ) pre reprezentácie a zároveň športového manažéra MŠK Žilina.

„Dostal na starosť (reprezentačnú) mládež, dal tam (Adriána) Guľu (k reprezentácii do 21 rokov, pozn. red.). Guľa si vybral všetkých trénerov k reprezentáciám od 15 do 19 rokov. Tak aké to je? Nie je to zeleno-žlté?“ pýtal sa Kozák.

Uviedol aj to, že Guľa rozpráva do práce trénerov nižších vekových kategórií.

„(V Žiline) sa vydali na cestu biznisu, vychovávajú, predávajú a manažérom je jedno, kam hráčov pošlú. Prečo sa nestarajú, aby hráči išli do klubov, kde by hrali?“

Denník N sa na Kozákove výroky pozrel bližšie a viaceré z nich nesedia. Akadémiu aj podmienky v klube sme si boli pozrieť priamo v Žiline a kluboví predstavitelia dostali možnosť obhájiť sa a zároveň vysvetliť, na akých princípoch klub funguje.

Záznam Kozákovej tlačovky:

Cesta biznisu

Kozák pripomenul, že Milan Škriniar dostal v Sampdorii Janov šancu až po tom, ako si ho Kozák všimol v seniorskej reprezentácii. Kozák mal v kádri aj Dávida Hancka, ktorý po prestupe zatiaľ nenastupuje v zostave ACF Fiorentina. Obaja do Talianska prestúpili zo Žiliny.

„Hráča sa väčšinou snažíme presvedčiť, aby ešte počkal, presadil sa do seniorskej reprezentácie a potom si vybral budúce pôsobenie z viacerých ponúk. Prax je taká, že z lavičky talianskeho prvoligového klubu je bližšie k seniorskej reprezentácii ako zo základnej zostavy jedenástky majstrovského tímu,“ povedal pre Denník N Jozef Antošík, majiteľ žilinského klubu.

Škriniara a Hancka povolal Kozák do reprezentácie až po prestupoch do Talianska, Róbert Mazáň však už bol u Kozáka ako hráč Žiliny, až o pár mesiacov prestúpil do Celty Vigo. Kozák zavolal do reprezentácie Jaroslava Mihalíka až ako hráča Cracovie Krakov, a ten zostal vo výbere aj po svojom neskoršom návrate do Žiliny.

Kozák na tlačovej konferencii ironizoval 18-ročného útočníka Róberta Boženíka, ktorého premenoval na Rohožníka, a naznačil, že zažíva tlaky, aby ho povolal k seniorom.

Na Kozákove výroky Boženík odpovedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie