Denník N

Partneri SNS v Rakúsku škrtia prídavky cudzincom, Slováci dostanú menej

Sebastian Kurz a premiér Peter Pellegrini. Foto - TASR
Sebastian Kurz a premiér Peter Pellegrini. Foto – TASR

Od januára majú rodičia, ktorí pracujú v Rakúsku, ale ich deti žijú inde, dostávať nižšie prídavky na dieťa ako tí, ktorých deti žijú v Rakúsku.

Eva zo Šale má 50 rokov. Samoživiteľka s troma deťmi. Keď sa rozhodovala, čo bude robiť po sedemročnej materskej, vybrala si džob opatrovateľky v Rakúsku. Tri týždne pracovala tam a ďalšie tri bola doma. Na tento zvláštny životný rytmus nabehla pred desiatimi rokmi. Dve z jej detí ešte stále chodia do školy – syn na vysokú, dcéra nastúpila na strednú školu.

Išla tam za peniazmi. V novej práci zarába výrazne viac oproti tomu, čo by dostala v Šali ako predavačka – to bolo jej posledné zamestnanie pred materskou.

Dnes pani Eva hľadá prácu na Slovensku, vrátiť sa chce čím skôr. Rakúska pravicová vláda presadila zákon, podľa ktorého rodičia vychovávajúci deti inde ako v Rakúsku dostanú nižšie rodinné prídavky. Výšku príspevku od nového roka určia podľa toho, aké sú ceny v krajine, kde dieťa žije.

Za vládnym návrhom indexácie rodinných prídavkov je koaličná pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ). S týmto návrhom išla už do predvolebnej kampane a presadila si ho aj v koalícii s víťazom volieb – s ľudovcami (ÖVP), ktorých vedie mladý Sebastian Kurz. Zmenu schválil už aj rakúsky parlament.

Príspevky klesnú o viac ako tretinu

Slovenských opatrovateliek pracuje v Rakúsku zhruba 30-tisíc. Podľa údajov spred dvoch rokov dostávali deti slovenských rodičov z Rakúska príspevky vo výške 63 miliónov eur. Po januári by to malo klesnúť na 40 miliónov.

Kým doteraz poberali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie