Denník N

Prieskum tvrdí, že sme tolerantnejší ako Česi či Maďari, dlhodobé výskumy to nepotvrdzujú

Zdroj – Pew Research Center
Zdroj – Pew Research Center

Katolícka krajina plná poverčivých ľudí: tretina obyvateľov Slovenska verí na reinkarnáciu, takmer polovica na urieknutie, ukazuje tiež veľký európsky prieskum, podľa ktorého máme bližšie k Západu. Desaťročné porovnanie mimovládky IVO, naopak, ukázalo, že Slovensko má bližšie ku xenofóbii.

Slovensko ako tolerantná krajina. Veľký európsky prieskum, ktorý zrealizoval Pew Research Center, nás vykresľuje ako krajinu názorovo bližšiu k západnej Európe, ako sú naši susedia. V prieskume zverejnenom tento týždeň spolu 34 európskych krajín odpovedalo na otázky týkajúce sa náboženstva, cudzincov, kultúry, interrupcií a komunity LGBT.

Výsledok je výrazne v rozpore s tým, čo o Slovensku hovoria dlhodobé výskumy a dáta.

Čo sú silné tvrdenia tohto celoeurópskeho prieskumu: takmer polovica obyvateľov Slovenska by za člena rodiny prijala moslima, sedem z desiatich podporuje legálne interrupcie, rovnaké množstvo ľudí je za prijatie aj odmietnutie manželstiev pre gejov a lesby.

Ako to je naozaj?

Máme veriť, že sme tolerantnejší?

Zistenia veľkého prieskumu, ktorý u nás robila agentúra GfK, sú v rozpore so štúdiou Inštitútu pre verejné otázky (IVO) zverejnenou vlani. Podľa nej by výraznej väčšine obyvateľov Slovenska ako sused prekážala rómska rodina (79 percent), moslimská rodina (73 percent) či aj pár gejov (54 percent).

Navyše pri porovnaní odpovedí z rokov 2008 a 2017 miera xenofóbie u nás rástla: pôvodne pred desiatimi rokmi moslimov ako susedov odmietalo 32 percent opýtaných.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie