Denník N

Republikáni sú dnes stranou Josepha McCarthyho

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Paranoidná politika nie je v Amerike žiadnou novinkou, ale ľudia, ktorí tieto myšlienky šírili, boli doteraz skôr na periférii než v centre politiky.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V súčasnosti je bežné počúvať a čítať o tom, ako prezident Trump prevzal Republikánsku stranu. A celkom iste existuje dosť dôkazov o tom, že jednu z dvoch veľkých amerických strán ovládla nespochybniteľná oddanosť Trumpovi a jeho myšlienkam, nech už sa menia akokoľvek rýchlo. Lenže vážnejší problém ako to, že sa republikáni menia na stranu Donalda Trumpa, je, že sa ešte viac menia na stranu Josepha McCarthyho – wisconsinského senátora, ktorý v päťdesiatych rokoch obviňoval zo zrady ministerstvo zahraničia, zradcom nazval aj veliteľa armády počas druhej svetovej vojny a neskôr ministra zahraničia a obrany Georgea Marshalla a naznačoval, že americkú vládu v skutočnosti riadi Kremeľ.

Dnešná Republikánska strana sa stala veľkým skladiskom konšpiračných teórií, falošných správ, falošných obvinení a paranoidných výmyslov.

Migranti, teroristi a Soros

Pozrime sa na ten najčerstvejší príklad. Trump vystrašil väčšinu krajiny malou skupinou Stredoameričanov, ktorí utekajú pred chudobou a násilím a ktorí dúfajú, že sa dostanú k americkej hranici a požiadajú o azyl. Je úplne v poriadku byť proti tomu, aby sme ich vpustili do krajiny, ale je kruté neustále ich démonizovať. Lenže republikáni sa neuspokojili s odmietaním udelenia azylu, a vymysleli si údajné fakty a konšpirácie, kto všetko za týmito úbohými migrantmi stojí.

Minulý týždeň jeden z prominentných moderátorov televízie Fox News, ktorá je dnes pre republikánov tým, čím bol denník Pravda pre komunistov, povedal, že bolo chytených viac ako sto bojovníkov Islamského štátu, ktorí sa „snažili využiť túto karavánu“. Trump, ktorý je oddaným divákom tejto televízie, sa tohto tvrdenia chytil a začal hovoriť, že ku karaváne sa pridali „neznámi ľudia z Blízkeho východu“. Republikánsky kongresman z Floridy Matt Gaetz sa spýtal, či tento pochod financuje donor Demokratickej strany George Soros.

Ani v jednom z týchto tvrdení sa nenachádza ani zrnko pravdy. Lenže to nebráni tomu, aby sa znovu a znovu neopakovali a nešírili po celej krajine. Zmienka o tom, že Soros je temným hýbateľom za akýmkoľvek podobným pohybom, zapustila v Republikánskej strane také korene, že členovia vedenia strany ako kalifornský kongresman Kevin McCarthy a senátor za Iowu Charles Grassley tieto výmysly opakujú takmer reflexívne. Iowský kongresman Steve King obvinil Sorosa z toho, že sa snaží systematicky privážať cudzincov, ktorí majú nahradiť Američanov – inými slovami majú nahradiť bielych „deťmi niekoho iného“.

Perfektný strašiak

Útoky proti známemu finančníkovi sú veľavravné. Pripomeňme si, že Soros je jedným z najúspešnejších biznismenov histórie, ktorý svoje peniaze zarobil v rámci najčistejšej formy kapitalizmu, ktorá funguje na finančných trhoch. Stal sa jedným z najdôležitejších filantropov sveta. Jeho nadácia dodnes minula viac ako 14 miliárd dolárov a veľká časť tejto podpory bola určená protikomunistickým a ľudskoprávnym skupinám najprv vo východnej Európe a potom po celom svete. Soros podporuje rôzne liberálne myšlienky od reformy väzenstva po legalizáciu marihuany, z ktorých mnohé sú už dnes súčasťou mainstreamu.

Tak prečo sa na neho sústreďuje taká veľká pozornosť? Nie je to jediný veľký donor podporujúci liberálne myšlienky a liberálnych kandidátov. Soros nie je ani žiadnou záhadnou postavou. Predniesol veľmi veľa prejavov, poskytol veľmi veľa rozhovorov a napísal mnoho kníh a článkov. Jeho Nadácia otvorenej spoločnosti transparentne publikuje informácie o grantoch na svojej internetovej stránke. Lenže tento finančník je pre konšpiračných teoretikov perfektným strašiakom. Je bohatý, je mocný, vyrastal v zahraničí, má cudzí prízvuk a je Žid.

Republikáni len ťažko poprú, že motiváciou pre démonizáciu Sorosa je antisemitizmus, ale problémom nie je len Soros. Mnohí republikáni dnes často a otvorene hovoria o nebezpečenstve „globalistov“, lenže z nejakého dôvodu tvoria veľkú časť týchto „globalistov“ židovskí finančníci ako Lloyd Blankfein, Gary Cohn, Janet Yellenová či George Soros. Keď sa na celú vec pozrieme bez historického hľadiska, môžeme prísť k záveru, že časť Republikánskej strany buď nevie, čo si počať, alebo dokonca aktívne podporuje antisemitizmus.

Nemali by mať moc

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie