Denník N

Životné prostredie nie je obohraná téma, žiadnu zmenu sme ešte predsa nedosiahli, hovorí šéf OFF_festivalu

OFF festival predstaví aj snímky z obrovskej čínskej továrne na vianočné ozdoby. Foto - Ronghui Chen
OFF festival predstaví aj snímky z obrovskej čínskej továrne na vianočné ozdoby. Foto – Ronghui Chen

Dnes sa v Bratislave začína fotografický OFF_festival, ktorý tento rok hovorí najmä o vzťahu človeka a prírody, ktorý má na ňu neraz devastačný vplyv.

Čísla štatistiky hovoria pomerne jasne: počet žien farmárok vo Veľkej Británii za posledných desať rokov vzrástol o dvadsaťpäť percent. Fotografku Sophie Gerrard to zaujalo. Nevedela si predstaviť, ako asi vyzerá toto povolanie očami žien. Začala ich hľadať, a to ešte zrejme netušila, v akých odľahlých územiach ich nájde.

Dnes je to už päť rokov, čo sa pravidelne vracia do nehostinných vidieckych území na severe Škótska, lebo práve tam spoznala šesť farmárok, ktorých život odvtedy dokumentuje. Každá z nich má za sebou iný príbeh a ani jedna pôdu nevlastní, všetky ju iba obhospodarujú, no robia to s neuveriteľnou zodpovednosťou a vrúcnosťou, navzdory drsnosti, aká sa im v tomto území dostáva späť.

Výskumný projekt Sophie Gerrard s názvom Späté s krajinou je však iba jedným z tých, ktoré uvidíte na festivale súčasnej fotografie s názvom OFF_festival v Bratislave.

Začína sa dnes o 18.00 h v priestoroch bývalého obchodného domu Dunaj a potrvá dva týždne. Hlavnou témou je Antropocén – pojem označujúci geologické obdobie zeme, v ktorom má rozhodujúcu úlohu človek.

Sophie Gerrard: Sarah Boden, Isle of Eigg, máj 2015, zo série Späté s krajinou.
Greta Rybus od roku 2015 venuje vždy jeden mesiac z každého roka dokumentovaniu toho, ako klimatická zmena ovplyvňuje ľudí v komunitách. Aktuálne jej projekt pozostáva z rozhovorov a fotografií zo Senegalu, z Panamy a Nórska. Tento rok mapuje Idaho.
Britský fotograf Thom Pierce predstaví dokumentárny cyklus Jazdci zo Semonkongu, ktorý zachytáva jazdcov a pastierov putujúcich medzi odľahlými dedinami v južnej Afrike.
Francúzsky fotograf Patrick Wack mapuje hranicu najzápadnejšieho čínskeho regiónu Sin-ťiang.

Ešte stále sme ďaleko od zmeny

„Projekt Sophie Gerrard je jedným z tých, ktoré fungujú ako príklady dobrého vzťahu človeka a prírody. Na úrovni jednotlivcov je tento obraz naozaj optimistickejší, no keď sa pozrieme na celok a aj na ostatné výstavy reflektujúce vplyv ľudstva na planétu, to už veľmi optimistický obraz nedostaneme,“ hovorí Dušan Kochol, šéf festivalu.

Tému tohto ročníka vyberali spolu s tímom už vlani, jednak preto, že ju považujú za dôležitú, ale i preto, lebo autori s ňou často vo svojich projektoch pracujú a posúvajú aj jej vizuálne stvárnenie vpred.

„Nejde pritom iba o nejaký trend, vystavujeme aj autorov, ktorí sa tejto téme venujú dlhodobo. A neodrádza nás ani to, že je to pomerne frekventovaná téma v spoločnosti aj v umení. Naopak, sme presvedčení, že ešte stále sme príliš ďaleko od toho, aby sme o nej mohli prestať hovoriť, lebo žiadnu zmenu sme nedosiahli,“ hovorí Dušan Kochol.

Hlavným sídlom festivalu sa po minuloročnej premiére opäť stalo tretie poschodie obchodného domu Dunaj v Bratislave. Predtým festival sídlil v Pistoriho paláci. „Zatiaľ nám to tu vyhovuje, v Pistoriho paláci sme čelili mnohým inštalačným obmedzeniam, z hľadiska ochrany architektúry, tu máme voľnejšie ruky,“ vysvetľuje Kochol. Festival potrvá dva týždne, otvorené je počas týždňa aj cez víkendy až do 19.00 h.

Dorota Sadovská predvedie počas otváracieho večera performance Doba plastová.
Eliška Kyselková poukazuje na tému Antropocén prostredníctvom série štylizovaných portrétov.

Inde by to už neprešlo

Podobne ako v minulých rokoch, aj teraz tvoria väčšinu výstav festivalu autori zo zahraničia. Spomedzi domácich autorov sa predstavia Ivana Palečková, Patrícia Chamrazová a Dorota Sadovská, ktorá dnes počas otváracieho večera urobí performance s názvom Doba plastová.

Podľa Dušana Kochola nie je na Slovensku až tak veľa autorov, ktorí sa téme antropocénu či životného prostredia venujú priamočiaro a dlhodobo. „Myslím, že to čiastočne odráža aj celkové nastavenie širšej spoločnosti. Nedávno som videl reklamu jednej mliekárenskej firmy na produkt, ktorého hlavným bonusom mala byť plastová lyžička. Ak by sa to stalo v niektorej zo severských krajín, alebo ďalej na západ od nás, myslím, že by to tej firme neprešlo, a hlavne – ani by jej nenapadlo robiť marketing cez jednorazovú plastovú lyžičku,“ hovorí Kochol.

Festival ponúka aj sprievodné výstavy vo Flatgallery, Photoporte, W Café, ABC na Baštovej a ďalší program. Napríklad dnes o 16.30 h bude v Berlinke debata s kanadským fotografom Donaldom Weberom a so slovenským fotografom Martinom Kollárom o ich autorských knihách. Komentovanú prehliadku festivalu môžete vidieť zajtra – v sobotu 3. 11. od 11.00 h v priestoroch OD Dunaj.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie