Denník N

Ak vyhoríte, veľa roboty už nespravíte

Pracujeme veľa, oddychujeme málo a dúfame, že stihneme všetko, čo sme si na seba navalili.

V spolupráci s magnéziovou vodou Gemerka píšeme o pitnom režime v tehotenstve, o filozofii mindfulness  či o dôležitosti minerálov pre fungovanie nášho organizmu. Ďalšia dôležitá oblasť nášho duševného aj fyzického zdravia je work-life balance, teda hľadanie správneho pomeru medzi prácou a voľným časom.

Kto je workoholik a prečo sa ním stane

Toto slovo sa dnes spomína v médiách aj v bežnej komunikácii pomerne často. Zvykneme hovoriť „doba je rýchla“, „na moje miesto čaká ďalších 10 kandidátov“, „treba budovať kariéru“ a podobne. A každé z týchto vyhlásení iba potvrdzuje náš skreslený pocit, že nemáme právo oddychovať.

Workoholik je človek, ktorý je závislý od práce. V mozgu však workoholizmus podľa výskumov psychológov  nemusí fungovať ako bežná závislosť. Najpravdepodobnejšie vychádza z charakterových čŕt (neurotickosť, netrpezlivosť) v kombinácii s tým, ako vnímame sami seba.

Podľa spomínanej štúdie veľa workoholikov trpí narcizmom, sami seba vnímajú ako príliš dôležitých na to, aby ich prácu robil niekto iný. Zároveň na seba kladú obrovské očakávania a sú na seba veľmi nároční – teda spravidla hodnotia svoj výkon horšie, ako ho hodnotia iní.

Toto všetko sa spája v pocite, že človek má hodnotu iba vtedy, keď pracuje, respektíve iba vtedy, keď je úspešný. Keď má oddychovať, tak to nedokáže, pretože verí, že mu uteká práca, ktorú mohol spraviť a nemá právo na oddych, pretože inak je slabý/nedostatočný/bez hodnoty. Začne ho požierať úzkosť.

Je workoholizmus zlý?

Workoholici často naozaj bývajú úspešní. Pracujú veľa hodín, až neuroticky sa fixujú na výkon a majú tendenciu byť perfekcionisti. Ich nadriadení sa určite nesťažujú. Ako pri všetkom, problém je v miere. Ak nemáme mieru, z dlhodobého hľadiska si môžeme ublížiť.

Harvardský výskum hovorí jasne – prepracovanosť nám ubližuje. Ak pracujeme priveľa hodín, naša efektivita výrazne klesá. Podľa rôznych výskumov je táto hranica okolo 50 hodín týždenne, čiže približne dve hodiny nadčasu každý pracovný deň. To sa nezdá ako „priveľa“, však?

Výskum však hovorí, že zamestnávatelia nedokázali nájsť rozdiel vo výkone zamestnancov, ktorí pracovali neúmerne veľa, a tými, ktorí sa iba tvárili, že pracujú tak veľa.

Keď pracujeme príliš veľa, často pracujeme unavení. Keď sme unavení, robíme chyby. Sústredíme sa na drobnosti a uniká nám širší kontext. Menej spíme, sme viac v strese, zmocňuje sa nás úzkosť. Kvôli tomu sme menej výkonní, sme na seba prísnejší, robíme viac chýb a sme menej šťastní. Workoholizmus a prepracovanosť sú začarovaný kruh, ktorý zhoršuje sám seba.

A ak sa doženieme až k vyhoreniu, neurobíme už vôbec nič. Vyhorený človek nenachádza radosť v práci, ktorá ho predtým tešila, je extrémne neefektívny, ťažko sa sústredí a má pocit, že už nedokáže pokračovať. Jeho nervový systém si pýta pauzu a nedokáže mu to povedať inak, ako postupným vypínaním.

Čo potrebujeme, ak nechceme vyhorieť?

Niekoľko vecí. Uvedomiť si, že prehnanými nadčasmi zhoršujeme svoj výkon. To sa nedá oklamať, unavený mozog jednoducho robí chyby.

Naučiť sa oddychovať. Nie je to ľahké, obzvlášť, ak ste zvyknutí na vysoké pracovné tempo. Chce to tréning. Skúste si dať najprv jeden víkendový deň, kedy neotvoríte e-mail, Slack, Basecamp… Žiadnu z pracovných aplikácií. Nebudete kontrolovať, či kolegovia odovzdali, čo mali. Skrátka nebudete pracovať. Dajte si najprv jeden deň. Zrejme budete nesvoji. To je prirodzené. Mindfulness vám môže pomôcť zlepšiť sa v tom.

A samozrejme, dopriať svojim nervom potrebnú výživu. Magnézium je životne dôležitý minerál, bez ktorého sa naše nervy nedokážu regenerovať a správne fungovať. Zo stravy ho však dokážeme vstrebať iba veľmi neefektívne. Omnoho užitočnejšie ho získavame z vody – a Gemerka má optimálny pomer magnézia a vápnika, čím uľahčuje jeho vstrebávanie. Magnézium nám pomáha k lepšiemu spánku, uľavuje od stresu a úzkosti a znižuje napätie.

Vo vlastnom záujme – a záujme vašich blízkych – sa naučte oddychovať. Nesie to so sebou výzvy, ale z dlhodobého hľadiska za to poďakujete sami sebe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie