Denník N

Kotleba tvrdí, že s ním rokovali vládni lídri. SNS mlčí, Bugár a Glváč to popierajú

Marian Kotleba. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kotleba v dezinformačnom rádiu Slobodný vysielač povedal, že Hrnko a Danko sa ho pýtali, za čo by podporil novelu o ústavných sudcoch. Spomenul rokovanie v Dankovej kancelárii, kde vraj boli aj Fico, Glváč a Bugár.

Marian Kotleba predstavil svoju verziu toho, prečo poslanci jeho strany minulý utorok najprv podporili a napokon odmietli nové pravidlá voľby ústavných sudcov. Vyhlásil, že za to môže predseda SNS a parlamentu Andrej Danko, ktorý odmietol dodržať sľub, ktorý im pôvodne dal.

Kotleba o tom hovoril vo vysielaní dezinformačného rádia Slobodný vysielač, ktoré mu dlhodobo poskytuje nekritický priestor.

Tvrdil, že Danko za ním najprv poslal poslanca Antona Hrnka z SNS, ktorý zisťoval, čo kotlebovci žiadajú za podporu koaličného návrhu. Následne vraj Kotleba dostal prísľub, že predseda SNS výmenou za ich hlasy stiahne z rokovania parlamentu uznesenie o definícii antisemitizmu. To sa nestalo, ĽSNS to považovala za podraz a s koalíciou v rozhodujúcej chvíli nehlasovala.

Kotleba povedal aj to, že tesne pred kľúčovým hlasovaním si ho Danko pozval k sebe do kancelárie, aby mu vysvetlil, prečo nemôžu požiadavke ĽSNS vyhovieť. Prišiel tam aj Martin Glváč zo Smeru a krátko po ňom bývalý premiér a líder Smeru Robert Fico.

Následne sa v Dankovej kancelárii podľa Kotlebu objavil aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, vymenil si pár slov s Dankom a šiel preč. „Keď som videl, že nechcú pochopiť, že naše požiadavky myslíme vážne, tak som odtiaľ odišiel,“ dodal Kotleba.

Denník N oslovil všetkých politikov, o ktorých hovoril Kotleba. Glváč odpovedá, že nebol na žiadnom stretnutí s Kotlebom v Dankovej kancelárii, ktoré prechádzalo hlasovaniu o ústavných sudcoch. „Nie, nebol!!!“ zdôraznil Glváč s tým, že ide o hoax.

Bugár poprel, že by rokoval „s členmi extrémistickej strany Mariana Kotlebu“. Nepoprel však, že sa objavil v Dankovej kancelárii pred finálnym hlasovaním. „Pán predseda hovoril s pánom Dankom o otázkach v súvislosti s vedením schôdze,“ napísala hovorkyňa strany Klára Debnár. Na stretnutie u predsedu Národnej rady poukázal práve Kotleba.

SNS sa odmietla vyjadriť. Denník N v priebehu piatka opakovane neúspešne kontaktoval hovorkyňu strany Zuzanu Škopcovú aj Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka. Nikto nereagoval.

Čo sa dialo v parlamente

Najprv fakty: novelu zákona o voľbe sudcov predložil minister spravodlivosti za Most-Híd Gábor Gál. Jeho návrh zvyšoval počet hlasov potrebných na zvolenie kandidátov na sudcov.

Na poslednú chvíľu sa objavil pozmeňujúci návrh poslanca Smeru Roberta Madeja, ktorý zásadným spôsobom menil vládny návrh. Madejova úprava by umožnila pri dostatočnom počte hlasov obísť prezidenta republiky, ktorý dnes zo zvolených kandidátov musí vybrať sudcov. Madejov pozmeňovák vyhovoval predovšetkým Robertovi Ficovi. Bývalý premiér sa o miesto na Ústavnom súde zaujíma, pričom prezident Kiska mu dal najavo, že ako ústavný sudca cez neho neprejde.

Kotlebovci na parlamentnej schôdzi pôvodne dávali najavo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie