Denník N

Takú šancu ukázať sa svetu naša scéna ešte nemala

Už nie začínajúci a ešte nie veľkí, ale s ambíciami a exportným potenciálom. To sú muzikanti, pre ktorých má najväčší zmysel prihlásiť sa na takzvané showcase festivaly. Je ich veľa, aj na Slovensku po Waves Bratislava vlani vznikol Sharpe. Tou najväčšou prehliadkou tohto typu je holandský Eurosonic. Ročník 2019 je pre nás špeciálne zaujímavý, pretože organizátori zverejnili, že krajinami, ktoré tentoraz v programe dostanú väčší priestor, sú Slovensko a Česko. Dnes, v rámci festivalu Nouvelle Prague, zverejnili kompletný zoznam mien, ktoré sa rozhodli pozvať.

Z našej scény v januári do Groningenu pocestujú Isama Zing, Autumnist, Katarína Máliková, Tittingur, Nvmeri, B-Complex, Our Stories, The Ills, Thisnis a Möbius. Je to pestrý mix vyskladaný z mladých talentov, ktoré už stihli zaujať nielen na Slovensku, a zo známych mien. Možno všetkých nepoznáte, ale dôležité je, že práve títo najviac zaujali hudobných profesionálov z najväčšej európskej showcase akcie. Do konca augusta 2018 oficiálny formulár vyplnilo 133 slovenských muzikantov, z ktorých si nakoniec dramaturgovia holandského festivalu vybrali spomínaných desať zástupcov z našej a jedenásť z českej scény.

Eurosonic 2019 bude pre nich veľkou príležitosťou ukázať sa pred hudobnými profesionálmi z celého sveta. Koľkým to reálne pomôže naštartovať kariéru v zahraničí, sa uvidí, ale faktom je, že viacerí už majú za sebou koncerty aj mimo Slovenska a dostať sa do medzinárodnej siete promotérov, agentov, novinárov a ďalších dôležitých ľudí z hudobnej brandže môže byť dôležitým krokom. Pre konkrétnu predstavu: na Eurosonicu sa akredituje vyše štyritisíc profesionálov a zástupcovia vyše 400 festivalov z celej Európy.

Zaostrenie na slovenskú a českú scénu chce využiť aj festival Pohoda. Pripravuje veľkú výpravu zloženú z našich muzikantov, ľudí z festivalov aj z médií. „Do Holandska sa chystáme spoločne na dvoch autobusoch a niekoľkých dodávkach. V Groningene sme už rezervovali štyri veľké lode, kde budeme spoločne bývať. Túto príležitosť sme nevyužili len na prezentáciu hudby. V uliciach mesta rozmiestnime aj umelecké diela od známych slovenských autorov, ktoré poznajú aj návštevníci nášho festivalu. V Groningene vystavíme Hľadisko 6 – Pozdrav z Groningenu pre Brucea Naumana od Ilony Németh, Koňa Milana Adamčiaka a Pičusa od Viktora Freša. Okrem toho prinesieme známy startup Ekokapsulu a náš najmenší a najmilší stage Garáž. V nej zahrajú aj viacerí slovenskí a českí účastníci Eurosonicu,“ hovorí zástupca Pohody Tóno Repka.

Viac informácií o slovenských zástupcoch sa dočítate tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie