Denník N

Párová terapeutka: Nikdy sa nehádame iba o hlúposti, aj keď to tak môže vyzerať

Júlia Halamová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Júlia Halamová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na pozadí sporu býva často nejaká vážna téma, ktorá nás trápi, no je ťažké o nej priamo hovoriť, niekedy aj preto, že si ju sami neuvedomujeme, hovorí párová terapeutka Júlia Halamová.

V rozhovore sa dočítate:

  • kedy je lepšie sa hádke vyhnúť
  • prečo sa partneri hádajú neustále o tých istých veciach
  • čo robiť pre to, aby sa hádka skončila dohodou, s ktorou sú spokojní obaja
  • ako sa hádajú dobré páry a čo sa od nich dá naučiť
  • či je dobré skrývať hádky pred deťmi
  • prečo pri hádkach vyťahujeme spory z minulosti

Existuje názor, že ak sa ľudia v partnerskom vzťahu nehádajú, niečo je zle. Je to pravda?

Je určite lepšie, keď medzi partnermi prebieha výmena názorov, hoci aj formou hádky, ako keď si nepovedia, čo ich trápi. Nie je dobré mlčať a v záujme udržania vzťahu v sebe udusiť či prehltnúť nespokojnosť s konkrétnymi situáciami. V človeku sa to hromadí, potom to tak či tak vybuchne, a nakoniec ešte vo forme, ktorá nie je zrozumiteľná. Je teda dôležité povedať si veci, ktoré ľudí trápia, ale nie úplne hocijako, lebo to môže narobiť veľa škody, a z dlhodobého hľadiska niekedy aj nezvratnej.

Ak k hádkam vôbec nedochádza, môže to naznačovať, že niečo nebude v poriadku?

Ľudia majú rôznu predstavu o tom, čo je hádka – v jednej rodine to môže prechádzať až do fyzického násilia či ničenia vecí, v inej ide len o jemné zvýšenie hlasu, chlad či nekomunikovanie. Mám teda tendenciu pomenovať to skôr tak, že ak sa partneri medzi sebou nerozprávajú ani o veciach, ktoré sú im nepríjemné, nevyhovujú im alebo ich bolia, nemôže vzťah fungovať dlhodobo a nemôže byť dobrý. Veci, ktoré vás bolia, no nehovoríte o nich, vo vzťahu totiž zákonite spôsobujú, že sa ľudia od seba emočne vzďaľujú. A potom sú tiež veci, ktoré si váš partner či partnerka nikdy nedomyslia sami od seba, aj keby vás milovali akokoľvek. Ak im o nich otvorene nepoviete, tak sa nemáte šancu naozaj navzájom spoznať a ani si prejaviť lásku jedinečným, na mieru šitým spôsobom.

Sú situácie, keď je lepšie vyhnúť sa hádke – napríklad ak je jeden z partnerov pod vplyvom alkoholu? Je lepšie to v tejto situácii utlmiť, hoci ide o situáciu, ktorá sa nám rozhodne nepáči?

Ak je partner v stave, ktorý nenasvedčuje tomu, že by mohlo dôjsť k nejakému konštruktívnemu záveru, nemá vôbec zmysel začínať a takisto ani v hádke pokračovať. To platí, ak je človek napríklad pod vplyvom alkoholu, drog, ale aj vtedy, ak vidíte, že je veľmi unavený alebo chorý. Hádka je energeticky náročná a za takýchto okolností nemáte veľkú pravdepodobnosť, že vás to posunie ďalej. Rovnako nemá zmysel začínať alebo pokračovať, ak je človek v stave veľmi silných emócií, pretože vtedy sa tiež prudko znižujú šance na vyriešenie a prudko sa zvyšujú šance na emocionálne či fyzické ublíženie, z ktorého sa pár bude dlho a ťažko zotavovať.

Je možné, aby sa každá hádka skončila konštruktívne?

Určite áno, jedna zo zručností, ktoré párom v tomto môžu pomôcť, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie