Denník N

Ako som v Singapure objavil skutočnú konkurenciu pre liberálnu demokraciu

Navštívil som najlepšiu krajinu na svete, v ktorej by som nikdy nechcel žiť.

Keď niekdajší minister hospodárstva Juraj Miškov predstavil „projekt Singapur“, malo ísť o zlepšenie podnikateľského prostredia. Keď britskí konzervatívci viedli kampaň za brexit, snívali o tom, že Británia sa stane „Singapurom Západu“, a hovorili najmä o nízkych daniach. Singapur sa často prezentuje ako krajina voľného trhu, biznisu a ekonomickej slobody, ale je to skôr karikatúra skutočnej tváre tejto krajiny.

Porozprával som o tomto obraze Singapuru profesorovi Singapurskej univerzity Chua Beng Huatovi a on sa začal smiať. Počkal som, kým sa trochu upokojí, a potom trochu znudene povedal: „Áno, je pravda, že je tu naozaj jednoduché založiť si firmu a platiť dane.“

V očiach mal však pre mňa iný odkaz: „Ty si sa tu so mnou fakt prišiel baviť o týchto technických banalitách?“

Pokrútil som hlavou a vypočul si príbeh o krajine, ktorá sa za pár desaťročí premenila zo skorumpovanej diery tretieho sveta na ázijský vzor a centrum excelencie v mnohých oblastiach. Navštívil som jednu z najlepšie fungujúcich krajín na svete, v ktorej by som nikdy nechcel žiť.

Trpasličí autokratický mestský štát totiž k srdcu neprirastie, ale to mu nebráni, aby rozdával lekcie.

Takto rástol Singapur.

Nekradnúť nestačí, ale vyhubiť korupciu bolo základom všetkého

Často sa hovorí, že ak chceme poraziť korupciu, musíme začať sami od seba. Protitéza k tomu je, že naopak, začať sa musí zhora a až následne sa dá počítať s tým, že sa zmení aj správanie ľudí. Singapur je presne tento prípad.

Bakšiš, „kickback“ alebo všimné bolo v koloniálnom Singapure životným štýlom, široko akceptovanou súčasťou kultúry. Napriek tomu prvé voľby v osamostatnenom Singapure vyhral mladý právnik Lee Kuan Yew s tvrdo anti-korupčným programom (tieto voľby boli ešte relatívne slobodné, o tých ďalších sa to už povedať nedá).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie