Denník N

Kým Slováci tápu, Česi majú o Československu jasno azda až príliš

Český premiéra Andrej Babiš počas osláv na počesť výročia prijatia Martinskej deklarácie. Foto - TASR
Český premiéra Andrej Babiš počas osláv na počesť výročia prijatia Martinskej deklarácie. Foto – TASR

Na Slovensku sa tápanie vo vzťahu k minulosti povyšuje na oficiálnu politiku, v Česku sa z dôvodu nezáujmu pochybnosti zametajú pod koberec.

Česko venuje svojim vedcom viac podpory, verejného záujmu aj financií, a asi aj preto je neobvyklé, aby na spoločnej akcii českých a slovenských vedcov jednoznačne žiarila slovenská strana. K svetlým výnimkám patrila dvojprednáška pod názvom Československo – náš spoločný domov, ktorú na výročie vzniku spoločného štátu najprv v Prahe a potom v Bratislave predniesli historici Roman Holec zo slovenskej a Jan Němeček z českej akadémie vied.

Němeček je uznávaným odborníkom na dejiny československého štátu a diplomacie a tomu zodpovedala aj jeho prenáška – dosť nudná, ale v štátotvornom duchu, jasné posolstvo a málo pochybností.

Holec bol oveľa zaujímavejší, lepšie prednáša a hlavne namiesto jednoznačných odpovedí pripúšťal pochybnosti a zameral sa na kladenie otázok týkajúcich sa spoločnej minulosti. Vyznelo to možno menej slávnostne, poskytlo to však oveľa realistickejší a plastickejší obraz našich spoločných dejín.

Aj keď to asi nebol zámer, odlišnosť prednášok dobre ukazuje rozdiel medzi prístupom oboch strán k spoločnému štátu a aj k tohtoročným oslavám jeho vzniku. V Česku to znamená všadeprítomné akcie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

Komentáre

Teraz najčítanejšie