Denník N

Vlastní vietnamské bistro: Ľudia sú prekvapení, keď tu nenájdu ostrokyslú polievku a kung-pao

Nam Van Nguyen a Ivana Jelšíková, ktorí majú vietnamské bistro Nhà Bè v Martine. Foto – archív N. V. N.
Nam Van Nguyen a Ivana Jelšíková, ktorí majú vietnamské bistro Nhà Bè v Martine. Foto – archív N. V. N.

Nam Van Nguyen má korene vo Vietname. On sa narodil na Slovensku, chodí pravidelne voliť, a hoci vyjadrenia Smeru o imigrantoch vníma citlivejšie, sú to podľa neho skôr populistické reči.

Nam Nguyen má 25 rokov, má bakalársky titul z ekonomiky a manažmentu podniku z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Jeho otec pochádza z Vietnamu. Nam Nguyen skúšal podnikať s jedlom od svojich 19 rokov, v Británii brigádoval v kuchyni, s kamarátmi predával jedlo na jarmokoch a pred vyše rokom otvoril v Martine vietnamské bistro pomenované Nhà Bè po časti Vietnamu, z ktorej pochádza jeho otec.

Sú Martinčania zvyknutí na vietnamské jedlo?

Zo začiatku sme z toho mali obavu. Báli sme sa, že na také klasické veci ako bún bò nam bộ si budú zvykať dlhšie, ale prekvapili ma a zvykli si rýchlo – dnes už patrí medzi obľúbené jedlá.

Keď ste otvorili, vedeli hostia, čo je bún bò nam bộ?

Vôbec nie. Poznali polievku phở bò a, samozrejme, opekané rezance. Ale jedlá ako bún bò nam bộ alebo jarné rolky nepoznali. Teda rolky poznali, ale nie také, aké robíme my. My ich nevyprážame – robíme ich čerstvé a zákazníci z toho boli prekvapení. Aj sa nás pýtali, či sme ich nezabudli opiecť, a presviedčali nás, že sme to nedorobili.

Čakali to, čo im ponúkajú ázijské bistrá?

Najmä zo začiatku takí ľudia chodili, a aj teraz sa stane, že niekto príde a pýta si ostrokyslú polievku a kung-pao. Minulý týždeň tak prišiel chlapík a pýtal si kung-pao, a keď sme mu povedali, že u nás ho nemáme, bol prekvapený, lebo veď to majú všade.

Čo im tu najviac chutí?

Kým sa osmelia, tak opekané rezance. Ale potom aj bún bò nam bộ, v zime ide polievka phở bò.

Bún bò nam bộ. Foto – Facebook Nhà Bè

Narodili ste sa v Martine, váš otec pochádza z Vietnamu. Prečo prišiel do Martina?

Počas komunizmu existovali výmenné programy. Do Vietnamu nechodil nik, ale na Slovensko do fabrík chodili Vietnamci často. Môj otec sem neprišiel študovať – naučil sa všetko vo Vietname, ale prišiel do Martina pracovať do strojární, ako všetci Vietnamci.

Prišiel len otec?

Áno, mal asi 19 rokov. Nemal nič, tu začal od nuly. Ako cudzinec sa musel vypracovať sám, pracoval aj v tržnici a teraz robí v gastrobiznise.

Prečo si vybral Slovensko?

Vietnamci to berú inak. Vnímajú to tak, že sa dostanú do Európy, a neriešia, či to je Slovensko alebo iný štát. Vnímajú nás ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Pekné veci

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie