Denník N

Osvietení developeri vedia zapojiť ľudí, Košice oklieštili hlavného architekta, tvrdí aktivistka

Zuzana Révészová. Foto – Tibor Czitó
Zuzana Révészová. Foto – Tibor Czitó

Zuzana Révészová hovorí, ako sa jej podarilo zapojiť ľudí do tvorby nového územného plánu, ktorý v Košiciach prijímajú po päťdesiatich rokoch. Mesto podľa nej nemá politickú víziu, čo ďalej s Košicami.

Vaša organizácia Spolka sa zaoberá urbanizmom a snaží sa zaangažovať verejnosť do tvorby miest. Majú ľudia záujem sa zapájať do tvorby miest?

Určite, len to takýmto spôsobom nepomenujú. Bežne cítiť, že aj keď nie sú voľby, ľudia sa zaujímajú o to, čo sa okolo nich deje, a najmä vtedy, keď cítia, že nie sú o niečom primerane informovaní. Keď s nimi nie je vytvorený dialóg, často tvoria petície, sú poslednou inštanciou, aby sa niečomu dalo zabrániť.

Takže ľudia sa začínajú zaujímať, až keď sa stane niečo zlé?

Takto si to nemyslím. Ale kým sa to zlé nestane, tak neexistuje ani verejný nástroj na komunikáciu. Často sa ľudia až v poslednej chvíli dozvedia, že sa niečo ide meniť. Takže to nie je tak, že by boli ľudia ignoranti, len nemajú komunikačné nástroje.

Je teda jedným z cieľov Spolky informovať verejnosť, aby sa o mesto zaujímala predtým, než sa začne niečo diať?

Máme spektrum aktivít, ktoré robíme. Jedna vec je prednáškový formát Mestoláska v spolupráci s kinom Úsmev, mieri do hlbších oblastí fenoménov v meste. Primárna snaha je však kultivovať vzťah k mestu, preto sme to aj nazvali Mestoláska. Vychádza to aj z nášho postoja, že mesto patrí nám všetkým a môžeme sa nechať udivovať prechádzkami, ale zároveň sme aj jeho spolutvorcami a mali by sme k nemu pristupovať s láskou a starostlivosťou. Snažíme sa orientovať aj na „mäkké“ veci, nielen na tvrdé, ako je stavanie a budovanie. Ale je to aj o vzťahoch a sociálnych otázkach.

Môžu ľudia meniť mesto?

Každý môže meniť mesto. Dnes som počúvala podcast na londýnskom rádiu Monocle the Urbanist, vysvetľujú, že akákoľvek malá vec dokáže meniť mesto. Napríklad ak niekto posadí kvety pri strome alebo dá nejaký nápis na svoj podnik, hneď tým mení mesto. Mesto je nielen o veľkej infraštruktúre, ale aj o každodenných stretnutiach. Aj estetickejšia výzdoba v obchode môže byť pozitívnou zmenou.

Spolka. Foto – Dávid Hanko

V Spolke sa zaoberáte aj územným plánom mesta. Zasahujete tým aj do politiky.

Áno, a vychádza to práve z nášho postoja, že každý môže meniť mesto. V Košiciach sa po päťdesiatich rokoch robí nový územný plán. Do jeho tvorby môže podľa stavebného zákona zasiahnuť aj verejnosť. Máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie