Denník N

Polovicu vlády tvoria ženy, majú prezidentku aj šéfku najvyššieho súdu. Island? Nie, Etiópia

Etiópsky premiér Abiy Ahmed sa koncom októbra v Berlíne stretol s Angelou Merkelovou. Foto - TASR/AP
Etiópsky premiér Abiy Ahmed sa koncom októbra v Berlíne stretol s Angelou Merkelovou. Foto – TASR/AP

Podľa kritikov je to len lacný trik na odpútanie pozornosti, v tradične patriarchálnej krajine však práve teraz majú ženy dôležité slovo.

Etiópia nie je práve krajina, ktorú si spájame s rodovou rovnosťou, civilizovaným postavením žien či s ich bezpečnosťou a ochranou pred násilím alebo starodávnymi patriarchálnymi zvykmi. Napriek tomu polovicu ministerských kresiel po nedávnej rekonštrukcii a redukcii (z 28 na 20 ministerstiev) kabinetu v krajine obsadili ženy a nedostali len „tradičné“, menej prestížne posty ako rodina, školstvo či sociálne veci.

Minulý mesiac tiež za prezidentku zvolili dlhoročnú diplomatku Sahle-Work Zewdeovú a následne za predsedníčku najvyššieho súdu významnú aktivistku za ženské práva a proti detským sobášom Meazu Ashenafiovú. To všetko je súčasťou reforiem, ktoré zavádza premiér Abiy Ahmed.

42-ročného Ahmeda za to oslavujú aj v medzinárodných médiách, už dávnejšie mu pochvalný editoriál venoval napríklad Washington Post. Ahmed je najmladším africkým lídrom, vekovo aj progresívnou agendou pripomína francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (s tým sa aj nedávno stretol), kanadského premiéra Justina Trudeaua či novozélandskú predsedníčku vlády Jacindu Ardernovú. Aj keď, samozrejme, v krajine poznačenej násilnými etnickými konfliktmi, nestabilitou a korupciou čelí oveľa vážnejším výzvam vrátane nedávno zmareného pokusu o puč.

Hovoril o mame

„Rád by som s úctou poďakoval jednej etiópskej mame, ktorá do mňa vložila túto vzdialenú, hlbokú a premyslenú víziu, vychovala ma a nechala rozkvitnúť. Moja mama je jednou z mnohých láskavých, nevinných a usilovných etiópskych matiek. To, že ďakujem jej, sa dá vnímať ako poďakovanie všetkým etiópskym matkám,“ tak hovoril premiér vo svojej inauguračnej reči, ktorá sa podobala štýlom aj obsahom skôr prejavom amerických politikov či političiek.

Ahmed sám povedal, že „takto sa v úrade, ktorý vedie, predtým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie