Denník N

Rozdiel medzi Merkelovou a Ficom? Kancelárka sa nebojí kritizovať Putina

Merkelová u Putina v Kremli. Foto - TASR/AP
Merkelová u Putina v Kremli. Foto – TASR/AP

Deň po slovenskom premiérovi sa Angela Merkelová v Moskve stretla s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pripomenula mu, že anexia Krymu bol zločin, a vyzvala, aby separatisti dodržovali prímerie.

Deň po ruských oslavách konca druhej svetovej vojny, v nedeľu 10. mája, zavítala do Moskvy aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Chcela si tak uctiť sovietske obete druhej svetovej vojny a zároveň ukázať svoj nesúhlas voči ruskej politike na Kryme.

Počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bola veľmi otvorená a kritická, na rozdiel od slovenského premiéra Roberta Fica.

Ten prišiel do Moskvy ako jediný premiér z EÚ v deň najväčšej vojenskej prehliadky v histórii moderného Ruska. Kritike Kremľa sa Fico vyhol a oslavy označil za mimoriadne dôstojné.

Ako konfrontovala Merkelová Putina počas tlačovej konferencie:

  • „Kriminálna a ilegálna anexia Krymu a boje na východe Ukrajiny viedli k závažným prekážkam v spolupráci.“
  •  Putin aj Merkelová sa zhodli v tom, že dohody v Minsku z polovice februára sú jedinou šancou, ako priniesť mier na Ukrajinu. Kancelárka však vyzvala Putina, aby tlačil na separatistov, aby ich dodržovali. „Nemôžeme povedať, že jedna strana plní svoje záväzky na sto percent a druhá nerobí nič, ale máme informácie, že je veľa porušení prímeria aj zo strany separatistov,“ povedala Merkelová.
  • Kancelárka v Kremli tiež trvala na územnej celistvosti Ukrajiny. „Reč je o tom, aby suverenita a teritoriálna celistvosť Ukrajiny bola obnovená,“ vyhlásila. Podľa agentúry Interfax dodala, že to bude zložitá cesta.
  • Merkelová tiež pripomenula sovietsku okupáciu, ktorá nasledovala po vojne. „Chcela by som pripomenúť, že koniec druhej svetovej vojny nepriniesol demokraciu a slobodu pre celú Európu.“
  • Keď Putin bránil pakt Molotova-Ribbentropa s tým, že išlo o to, aby ubránil Sovietsky zväz, Merkelová kontrovala, že „pakt o neútočení sa dá zle pochopiť, ak sa nevezme do úvahy aj jeho tajný dodatok, z tohoto uhla pohľadu to bolo nesprávne a protiprávne,“ povedala Merkelová o dohode medzi Stalinom a Hitlerom, ktorá rozdelila Poľsko na dve časti a pridelila pobaltské krajiny Sovietskemu zväzu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie