Denník N

SNS útočí na Lajčáka pre pakt o migrácii. Premiér nevraví, či svojho ministra podporí

Miroslav Lajčák sa kompaktu venoval aj ako predseda 72. Valného zhromaždenia OSN. Jeho podporu považuje za principiálnu vec. Foto – TASR/AP
Miroslav Lajčák sa kompaktu venoval aj ako predseda 72. Valného zhromaždenia OSN. Jeho podporu považuje za principiálnu vec. Foto – TASR/AP

„Je to neeurópske,“ hovorí Lajčák o Rakúsku aj Maďarsku, ktoré odmietli globálny kompakt o migrácii. Dokument štáty k ničom nezaväzuje a nevyžaduje si ani ratifikáciu parlamentu či súhlas vlády.

Predseda Národnej rady a šéf SNS Andrej Danko sa netají tým, že maďarský autokratický premiér Viktor Orbán je jeho vzor. Blízko má aj ku krajne pravicovej Slobodnej strane Rakúska, ktorá má v rakúskej vláde okrem tajných služieb pod kontrolou aj rezort diplomacie.

Práve vlády Maďarska a Rakúska sa rozhodli, že sa nepridajú k takzvanému globálnemu kompaktu o migrácii. OSN sa v ňom prvý raz v histórii v rezolúcii vyjadruje k fenoménu svetovej migrácie.

Odstúpenie od paktu zvažujú aj vlády v Poľsku a Česku. Naopak, šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (za Smer) sa za tento dokument plne postavil, za čo si vyslúžil už v piatok kritiku od vládnej SNS a neskôr sa k nej pridala aj opozičná strana Sme rodina Borisa Kollára.  

Napriek tomu, že nejde o právne záväzný dokument, populistickí lídri ho odmietajú s tým, že núti krajiny prijímať migrantov a oberá ich o suverenitu. Dokument ešte 13. júla 2018 prijalo 192 členských krajín OSN s výnimkou USA.

Ako to teda s globálnym paktom o migrácii v skutočnosti je? Naozaj zaväzuje Slovensko prijímať migrantov, ako tvrdia kritici dokumentu?

Pakt a Lajčákova integrita

Miroslav Lajčák sa na príprave dokumentu spolupodieľal aj ako šéf Valného zhromaždenia OSN, preto ho – logicky – bráni. 

O pakte sa začalo hovoriť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Pakt OSN o migrácii

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie