Denník N

Vallo účtoval kampaň aj cez blízkych, Nesrovnal zahmlieval o príjmoch a ukazuje na drahé bilbordy Miku

Transparentné účty favoritov na primátora so zostatkami tri dni pred voľbami. Koláž – N
Transparentné účty favoritov na primátora so zostatkami tri dni pred voľbami. Koláž – N

Najviac peňazí vyúčtoval cez transparentné účty Vallo, Nesrovnal opakuje, že je bohatý, ale majetkové priznania roky nezverejňoval. Miku obviňujú, že má drahšiu kampaň, ako priznáva.

Ani niekoľké voľby v poradí s transparentnými účtami nepriniesli istotu, že kampane si kandidáti platia čisto a hovoria o tom pravdu.

Na výpisoch z účtov vidíme prevody, dary a náklady na bilbordy či mítingy, no nie je jasné, či sú to naozaj všetky peniaze, ktoré dali kandidáti na kampaň, a či niečo neutajili. A odkiaľ naozaj tieto peniaze pochádzajú.

Jedného z favoritov na primátora v Bratislave, Václava Miku, protikandidáti vinia, že v skutočnosti má omnoho drahšiu kampaň, ako priznáva. On na oplátku tvrdí, že primátor Ivo Nesrovnal využíva na kampaň aj peniaze mesta.

Nesrovnal podobne ako Mika tvrdí, že väčšinu kampane si platí zo svojich peňazí. Tvrdí, že ho zabezpečila práca v nemeckej advokátskej firme, odmieta však o tom povedať detaily. Roky navyše ako primátor nezverejňoval svoje majetkové priznania. Urobil tak až krátko pred voľbami na svojej webovej stránke, nie na stránke mesta, po tom, ako sa o jeho majetok začali zaujímať médiá.

Celkovo najvyššiu sumu na transparentných účtoch vykázal Matúš Vallo. Okrem svojho hlavného účtu mu na kampaň chodili peniaze aj z viacerých malých účtov jeho blízkych a spolupracovníkov. Zákon to umožňuje, Vallo tak na kampaň mohol dať viac, ako je povolený limit 250-tisíc eur na kandidáta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie