Denník N

Kandidáti na primátora Bratislavy o metre stále iba hovoria, v novej knihe už existuje a má štrnásť zastávok

Mapa imaginárneho metra od autorov knihy Bratislava - Čarovná metropola.
Mapa imaginárneho metra od autorov knihy Bratislava – Čarovná metropola.

Netradičného sprievodcu Bratislavou najmä pre deti napísal Michal Hvorecký a ilustrovala Simona Čechová.

Keď Peter Michalík prišiel študovať do Bratislavy z Trenčína, mal na výber. Buď toto mesto spozná len tak, prirodzene, ako to samo pôjde, po krčmách a kaviarňach, alebo to skúsi inak. Vybral si druhú možnosť.

V druhom alebo treťom ročníku sa s kamarátkou zapísal na sprievodcovský kurz po Bratislave. Dnes hovorí, že to bolo totálne objavné a fascinujúce, najmä prednášky miestnej legendy, Zsolta Lehela, ktorý o dejinách Bratislavy rozprával s oduševnením a do najmenších detailov.

„Polročný cyklus prednášok vo mne ešte dlho ostal, no okrem mnohých faktov vo mne prebudil predovšetkým schopnosť cielene objavovať a spoznávať jednotlivé vrstvy a čítať mesto podobne, ako keď človek číta knihu,“ hovorí Peter Michalík.

Do ulíc sa aj sám vydal ako sprievodca, možno aj zo dvadsaťkrát, no potom vraj stratil odznak, a to bol začiatok konca jeho sprievodcovskej kariéry. Dnes je z neho knižný vydavateľ, ktorému bolo ľúto, že Bratislava nemá peknú knihu pre deti, aké vídaval. Šesť rokov si ten nápad nosil v hlave a teraz je vďaka spisovateľovi Michalovi Hvoreckému a ilustrátorke Simone Čechovej skutočnosťou.

Ich Bratislava je krásna a čarovná. A to doslova. Bratislavské metro má štrnásť zastávok. Jedna stojí v starom Prešporku pred sto rokmi, druhá nás vezie do budúcnosti a tretia hlási: Nežná! Ešte aj hlavná stanica tam vyzerá pekne, a to je čo povedať. Zabudnite na bedeker s top desiatimi atrakciami, ktoré sa dajú stihnúť za jedno popoludnie. Toto je Bratislava pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých. Pre deti, aj pre rodičov, ktorí ešte nestihli byť turistami vo vlastnom meste.

V utorok o 18.00 h uvedú autori knihu v bratislavskej galérii a kaviarni Art Books Coffee na Baštovej ulici.

Imaginárna cesta skutočným mestom

„Máme toto mesto radi a chceli sme to tak ukázať aj deťom a všetkým ostatným, ktorých to zaujíma. Nechceme sa iba babrať vo všetkom negatívnom, čoho je všade veľa, chceli sme hľadať to pekné a aj sme to našli,“ hovorí Michal Hvorecký.

On má spomedzi trojice pracujúcej na knihe asi najviac živých spomienok na Bratislavu, ktorá ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie