Denník N

Po viac ako storočí menia definíciu kilogramu, už sa nebude viazať na prototyp závažia z Paríža

Medzinárodný prototyp kilogramu. Foto – Fotolia
Medzinárodný prototyp kilogramu. Foto – Fotolia

Zmení sa aj definícia ampéra (jednotka elektrického prúdu), kelvina (jednotka teploty) a molu (jednotka látkového množstva).

Od 20. mája platí nová definícia kilogramu. Pri tejto príležitosti dávame do pozornosti tento text z archívu.

Kilogram má medzi základnými jednotkami metrickej sústavy SI výnimočné postavenie. Neurčuje sa podľa znalostí o nejakom prírodnom jave – ako napríklad čas alebo teplota – a definuje sa na základe prototypu, ktorý je uložený na predmestí Paríža v sídle Medzinárodného úradu pre miery a váhy.

Prototypu sa po francúzsky hovorí „le grand K“, čiže „veľký kilogram“, a slúži ako vzor, od ktorého sa odvodzujú všetky ostatné kilogramové závažia na svete.

Problémy s hmotnosťou

Má tvar valca a od roku 1889 ho tvorí 90 percent platiny a 10 percent irídia. Je uložený v trezore pod sklenenými zvonmi a uchovávajú ho v prísne kontrolovaných podmienkach.

Von ho vyberajú iba zriedkavo a pred tým, než ho vrátia na miesto, ho náročne čistia, aby na ňom nezostala ani smietka prachu, ktorá by zmenila jeho hmotnosť.

Vo svete existuje niekoľko oficiálnych kópií prototypu kilogramu a odborníci zistili, že relatívna hmotnosť týchto závaží sa začína rozchádzať.

Hoci ide len o mikrogramy, môže to byť problém, obzvlášť vo farmaceutickom výskume, ktorý vyžaduje mimoriadne presné merania.

Foto – Fotolia

Navrhnú zmenu definície

Na medzinárodnej konferencii o váhach a mierach, ktorá sa bude konať budúci týždeň v Paríži, sa preto očakáva, že delegáti odhlasujú, aby sa kilogram naďalej nedefinoval podľa závažia v Paríži.

Koniec „le grand K“ sa teda blíži. Magazín Nature píše, že zmeny by mali byť účinné od mája budúceho roku. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie