Denník N

Hekeri zistili, kto pomáhal vytvoriť diskreditačný web proti Vallovi

Matúš Vallo a ukážka z webu proti nemu. Foto N – Vladimír Šimíček
Matúš Vallo a ukážka z webu proti nemu. Foto N – Vladimír Šimíček

Ítečkári zistili, ako web vznikal, a vysvetlili, ako našli jeho autora.

Matúš Vallo už vie, kto pomáhal vytvoriť web s diskreditačným obsahom, ktorý ho má poškodiť v kampani na primátora Bratislavy. Jeho volebný tím tieto informácie získal od ľudí z IT, ktorí autora webu vypátrali. Tí informácie poskytli aj Denníku N.

S autorom webu sa Vallov tím cez víkend spojil. „Bolo potrebné túto informáciu overiť. Preto ho kontaktovali ľudia z nášho tímu a požiadali ho, aby stránku a kampaň vypol. Daná osoba prejavila ochotu spolupracovať a súhlasila s tým, že stránku vypne o polnoci v sobotu. Toto sme považovali za potvrdenie jeho identity,“ povedal Martin Burgr z Vallovho tímu.

Burgr hovorí, že autor webu pochopil, že je odhalený, a sľúbil Vallovmu tímu, že stránku vypne. Web matusvallo.info bol od nedele skutočne nedostupný. Diskreditačný obsah sa však presunul na doménu matusvallo.com, kde je online doteraz.

Vallo o chystanej antikampani aj s názvom webu informoval v októbri, hovoril tiež, že poškodiť ho má aj stránka na Facebooku a letáky.

„To je, ako keď niekomu požičiate telefón“

Totožnosť možného autora diskreditačného webu zistila skupina etických hekerov. „Rád by som chránil identitu týchto ľudí,“ povedal programátor Peter Mihálik, ktorý je súčasťou skupiny a poskytol informácie Denníku N. Pravdepodobnosť, že sa im podarilo odhaliť skutočného autora webu, je podľa Mihálika „hraničiaca s istotou“.

Podľa zistení ítečkárov weby proti Vallovi pripravovali na počítači 25-ročného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie