Denník N

Kandidáti na rektora univerzity Komenského: Utajovanie prác je neprijateľné

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Univerzita Komenského bude mať nového rektora. Obaja kandidáti by chceli, aby mohli mať univerzity možnosť odoberať tituly, ak ich ľudia nadobudli pochybne.

Najstaršia a najväčšia univerzita na Slovensku bude mať o týždeň nového rektora. Vo voľbách na Univerzite Komenského sa o post po Karolovi Mičietovi uchádzajú dvaja kandidáti – uznávaný fyzik Jozef Masarik a právnik Marek Števček, ktorý pôsobí aj na ministerstve spravodlivosti.

Na verejnej diskusii odpovedali aj na otázky o utajovaní rigoróznej práce predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). O utajenie práce požiadal predseda SNS a banskobystrická Univerzita Mateja Bela mu vyhovela.

Rázne o utajovaní

„Takéto správanie je neprijateľné,“ zhodli sa kandidáti na rektora. Jedna z rovín je právna, druhá morálna, začal fyzik Jozef Masarik a poukázal najmä na morálny rozmer, ktorý má podľa neho vplyv na atmosféru na pracoviskách – niektoré majú problémov viac a niektoré žiadne. „Utajovanie práce je z morálneho hľadiska úplne neprijateľné a urobil by som všetky kroky, aby sa to nemohlo opakovať,“ povedal Masarik, dekan fakulty matematiky, fyziky a informatiky.

Na fakulte utajovali len práce s výsledkami, ktoré boli súčasťou patentového konania. Utajenie však bolo len na určitú dobu – maximálne na dva roky. Za osem rokov, čo bol dekanom, podpísal dva súhlasy na nezverejnenie práce.

Kto kandiduje

Marek Števček pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, je prorektorom pre legislatívu. Pôsobí na katedre občianskeho práva a od vlaňajška aj na katedre obchodného a hospodárskeho práva ako vedúci katedry.

Od roku 2012 pôsobí aj na ministerstve spravodlivosti ako riaditeľ odboru rekodifikácie občianskeho práva.

Jozef Masarik je jedným z najrešpektovanejších slovenských vedcov. Je dekanom Fakulty matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského. Venuje sa kozmickému výskumu, prednáša na zahraničných univerzitách, pravidelne vystupuje v médiách.

Začiatkom minulého roka sa jeho meno medializovalo potom, čo podpísal vyhlásenie o migrantoch, ktoré šírilo názory, aké šíria konšpiračné weby. 

Rovnaký názor má aj právnik Števček. „Nie všetci právnici sú takí, ako nás vykresľujú. Poznám plno normálnych, čestných, eticky a morálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie