Denník N

Ukrajinská aktivistka: Úplatky ma učili dávať od detstva, bude ťažké zbaviť sa u nás korupcie

Ukrajinská aktivistka Vitalina Kovalová. Foto N – Vladimír Šimíček
Ukrajinská aktivistka Vitalina Kovalová. Foto N – Vladimír Šimíček

Len pár kilometrov za slovenskými hranicami, v ukrajinskom Užhorode, donedávna žila aktivistka Vitalina Koval. Organizovala tam protesty proti domácemu násiliu a za práva LGBT ľudí. Po útokoch a vyhrážkach od miestnej pravicovej skupiny sa však tento rok kvôli bezpečnosti presťahovala do Kyjeva.

Ukrajina je považovaná za jednu z najskorumpovanejších krajín na svete. Dali ste niekedy úplatok?

Áno.

V akej situácii?

Moja mama potrebovala operáciu, pretože mala zdravotné problémy. Za nevydarenú operáciu s veľkými jazvami nemusíte platiť, ale ak zaplatíte päťsto dolárov, ako som vtedy lekárovi zaplatila ja, tak svoju prácu urobí veľmi kvalitne.

Ako ste vedeli, koľko zaplatiť?

Lekár mi to povedal.

Stalo sa to aj vašim známym?

Samozrejme, všetci moji známi, ktorí boli v nemocnici, museli zaplatiť. Keď som mala jedenásť, mala som problém s obličkou, lebo som škaredo spadla. Moja mama doktorovi a ďalším zdravotníkom, ktorí sa o mňa starali, tiež zaplatila, aby ku mne boli dobrí.

Dali ste úplatok aj inde, než v nemocnici?

Pamätám si, ako ma jeden príbuzný požiadal, aby som šla na nejaké oddelenie na mestskom úrade a dala jednému mužovi obálku. Tak som to urobila.

Koľko to bolo peňazí?

To neviem. Len mi povedal, nech idem priamo za tým mužom a podám mu obálku. Tak som povedala, že dobre. Bola som vtedy malá.

Koľko ste mali rokov?

Jedenásť alebo dvanásť. Ale dostala som za to zmrzlinu, bola súčasťou dohody. (smiech)

Ukrajinská aktivistka Vitalina Koval. Foto N – Vladimír Šimíček

Keď vás doktor požiadal o tých päťsto dolárov, zvažovali ste, že to ohlásite na polícii ako korupciu?

Veľmi som sa bála o svoju mamu. Operáciu potrebovala okamžite. Zavolala som maminej priateľke, ktorá pracuje s lekármi a povedala jej, že lekár odo mňa žiada päťsto dolárov, či mu ich mám dať. Odpovedala, že áno a že je to dobrá cena, pretože zvyčajne chcú ešte viac. Vraj mám šťastie a mám to zaplatiť.

Ak by som mala viac času a mojej mame nešlo o život, tak by som možno šla na políciu, ale toto bola veľmi vážna situácia. Kvôli tej sume som musela volať všetkým mojim priateľom a príbuzným, aby mi požičali a mohla som tú operáciu zaplatiť. Lekár nakoniec urobil svoju prácu veľmi dobre, jazvy po operácii boli veľmi malé a mama už nemala žiadne problémy. Bol to dobrý obchod.

Úplatky sa na Ukrajine väčšinou platia v dolároch?

Áno.

Prečo?

Lebo hrivny sú nestabilné a úplatky sa preto platia v dolároch alebo eurách.

Ľudia doma bežne majú doláre?

Nie celkom bežne, ale áno, majú. V obchodoch sa nimi ale nedá platiť.

Je korupcia najväčším problémom Ukrajiny?

Neviem, či hlavným. Určite to je problém, lebo je to súčasťou našej mentality. Ako som už spomínala, keď som mala jedenásť alebo dvanásť, môj príbuzný ma chcel naučiť, ako mám tajne uplácať ľudí. Myslel si, že to pre mňa bude cenná skúsenosť a že je to súčasťou dospeláckeho života. Toto je problém našej mentality a nie je ľahké sa toho zbaviť.

Ak by som si však mala vytvoriť rebríček problémov, tak tým najväčším je zrejme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie