Denník N

Hipsteri vo voľbách: nitriansky aktivista zobral tému bezpečnosti populistom a má šancu

Kampaň Mareka Hattasa v Nitre. Foto - Archív M.H.
Kampaň Mareka Hattasa v Nitre. Foto – Archív M.H.

Ak komunálne voľby dopadnú podľa prieskumov, v Nitre, Trnave a Bratislave zvíťazia bradatí aktivisti, ktorí začínali ako outsideri.

Mohol by to byť začiatok veľmi sofistikovaného vtipu: „programátor, krajinný architekt a urbanista sa vyberú do ulíc a rozdávajú ľuďom balíčky kávy Zlatý výber…“ V skutočnosti takto vyzerá predvolebná kampaň v Nitre.

Traja introverti – čo môžu naznačovať už ich profesie – sa vymanili zo svojej komfortnej zóny a spontánne oslovujú úplne cudzích ľudí. Niekomu to ide lepšie, niekomu horšie. Mladý krajinný architekt Erik Král priznáva, že kontaktnú kampaň robí po prvý raz v živote.

„Oslovuj najmä 45 plus,“ nabáda ho na pešej zóne ďalší z trojice, programátor a 31-ročný primátorský kandidát Marek Hattas. Treba podchytiť starších ľudí, mladých už máme, vysvetľuje.

Na balíčkoch kávy je pripnutý papierik s posledným predvolebným prieskumom agentúry AKO, ktorý si na objednala televízia TA3. Čísla z prieskumu mohli niektorým komunálnym politikom v Nitre „vyraziť poistky“. Nie veľmi skúsený programátor Hattas dva týždne pred voľbami viedol nad súčasným primátorom Jozefom Dvončom (za Smer a SNS), ktorý radnici šéfuje už 12 rokov.

Hattas čísla z prieskumu ľuďom starostlivo pripomína. „Mám šancu poraziť Dvonča, v prieskume vediem o dva a pol percenta,“ opakuje okoloidúcim. „Pánovi Dvončovi ďakujeme za to, čo pre mesto spravil, ale o bezpečnejšiu Nitru sa už musia postarať mladí.“

Ak by Hattas so svojím tímom v Nitre naozaj vyhral, bude to jedno z najväčších prekvapení komunálnych volieb. Podobne nečakané, ako bola výhra bradatého Petra Bročku v Trnave pred štyrmi rokmi, ktorý porazil svojich súperov s jediným bilbordom. Denník N sa bol pozrieť, v čom sa Hattas podobá na Bročku či Matúša Valla a prečo sa z týchto troch kandidátov stali favoriti volieb v Nitre, Trnave a Bratislave.

Za slušnú Nitru?

Hattasov tím si otvoril volebný štáb

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie