Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O razii fínskych kukláčov na ostrove, ktorý si kúpil ruský podnikateľ a vybudoval tam základňu

Ukrajinský Krym obsadili pred takmer piatimi rokmi ruskí vojaci bez označenia. Foto – TASR/AP
Ukrajinský Krym obsadili pred takmer piatimi rokmi ruskí vojaci bez označenia. Foto – TASR/AP

Leo Gastgivar je penzista, ktorý sa na staré kolená usadil na jednom z mnohých ostrovov v mori medzi Fínskom a Švédskom. Ráno 22. septembra sa išiel prejsť ešte v župane k vode, keď uvidel dva čierne rýchle člny obsadené fínskymi kukláčmi, ktorí na neho čakali v malom zálive. V rozpakoch ich privítal a potom sa už len ďalekohľadom prizeral, ako člny vyrazili k susednému ostrovu menom Sakkiluoto, ktorý si pred 10 rokmi kúpil ruský podnikateľ Pavel Melnikov.

Týmto úvodom sa začína reportáž denníka The New York Times, ktorá by mohla byť úvodnou scénou filmu o Jamesovi Bondovi. Leo Gastgivar na ostrove, ktorý si kúpil Melnikov, nikdy nebol a prekvapilo ho, čo tam policajti našli. Každý meter ostrova je pod kontrolou bezpečnostných kamier, na súši má pristávaciu plochu pre helikoptéru, sériu budov pripomínajúcich kasárne so satelitmi na strechách a na brehu deväť malých prístavov. Ostrov je vybavený tak, že mohol prichýliť malú armádu.

Ostrov Sakkiluoto nebol jediným cieľom fínskych kukláčov, celkovo 400 fínskych policajtov urobilo razie na 17 ostrovoch vlastnených ruskými podnikateľmi.

O niekoľko dní prišiel zhodou okolností na návštevu Fínska ruský premiér Dmitrij Medvedev a na otázku novinárov, či Rusko nepripravuje inváziu do Fínska, rozhorčene odpovedal, že len „chorá myseľ by mohla prísť na takú myšlienku“.

Lenže Fíni majú s Rusmi nedobré skúsenosti (Stalin prepadol Fínsko v roku 1939) a na sociálnych sieťach sa roztrhlo vrece so špekuláciami, na čo ostrovy slúžia. Jeden fínsky poslanec tvrdil, že majú slúžiť ako servis pre ruské ponorky, iná teória hovorila o operácii ruskej vojenskej rozviedky, keďže neďaleko ostrovov sa nachádzajú fínske vojenské základne, ktoré okrem iného strážia aj plavebnú cestu cez Baltické more.

Časom sa vynorili ďalšie informácie o ostrove Sakkiluoto. Oficiálnym dôvodom na raziu bolo podozrenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie