Denník N

Inteligentný reformátor či krutý psychopat? Reputáciu princa Mohameda bude ťažké napraviť

Korunný princ Mohamed na „púšťovom Davose“. Foto - TASR/AP
Korunný princ Mohamed na „púšťovom Davose“. Foto – TASR/AP

Medzinárodný imidž korunného princa po brutálnej vražde novinára utrpel, neodpisujte ho však, varujú analytici.

To, že kritizovať saudskoarabského korunného princa nemusí byť úplne bez následkov ani v Londýne, si toto leto uvedomil obľúbený satirik Ghanem al-Masarir. Keď sa koncom augusta prechádzal vedľa obchodu Harrods, napadli ho dvaja Saudi s tým, že kto si myslí, že je, aby kritizoval kráľovskú rodinu.

Keď reagoval, že toto je Londýn a nie Rijád, dostalo sa mu strohej odpovede. „Doparoma s Londýnom, jeho kráľovná je naša otrokyňa a jej polícia je naším psom.“

Na začiatku si al-Masasir myslel, že ide len o odkaz ostatným kritikom, že nie sú v bezpečí. Po vražde Džamála Chášukdžího na konzuláte v Istanbule však začína uvažovať, že mal šťastie, že nedopadol oveľa horšie.  

Princ, ktorý to myslí dobre

Mohamed bin Salmán (33)

  • korunný saudskoarabský princ
  • má tiež funkciu podpredsedu vlády, funkcia premiéra patrí jeho otcovi, kráľovi Salmánovi
  • vedie ministerstvo obrany aj hlavný investičný fond
  • je de facto vládcom krajiny
  • vyštudoval právo v Rijáde
  • jeho kritici končia vo väzení
  • do vraždy novinára Chášukdžího mal imidž reformátora, ktorý chce zmeniť domácu ekonomiku závislú od príjmov z ropy
  • okrem iného dovolil ženám šoférovať autá a otvoril kiná

O tom, že korunný princ Mohamed bin Salmán, de facto vládca Saudskej Arábie, nemohol nevedieť o dopredu plánovanej vražde kritického novinára Džamála Chášukdžího, sa špekuluje od prvých informácií z tureckého vyšetrovania o novinárovej vražde.

V údajnom zabijackom komande zo Saudskej Arábie však boli ľudia, ktorí sa pohybovali v princovej tesnej blízkosti. A znalci režimu jednoducho neveria, že by o operácii s cieľom zavraždiť novinára princ Mohamed jednoducho nevedel.

Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by to princovu pozíciu v ropnom kráľovstve zásadne oslabilo. V čase, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozprával o tom, ako Saudi chladnokrvne naplánovali novinárovu vraždu, si princ vychutnával potlesk na investorskej, čiastočne bojkotovanej, konferencii s prezývkou Davos v púšti.

Jeho stúpenci na sociálnych sieťach začali bojkotovať americkú spoločnosť Amazon. Hashtag #boycottamazon sa minulý víkend stal jedným z najpoužívanejších na Twitteri v Saudskej Arábii, hoci to ešte nemusí predstavovať skutočnú náladu v krajine. Od vraždy kritického novinára vláda nasadila na sociálnych sieťach svojich botov a trollov.

Bojkot vyprovokovali kritické články o princovi v americkom denníku Washington Post, ktorý vlastní šéf Amazonu Jeff Bezos a do ktorého písaval zavraždený novinár Chášukdží svoje stĺpčeky.

Rijád najskôr odmietal priznať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jemen a húsiovci

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie