Denník N

Danko sľúbil odtajniť rigoróznu prácu, v parlamente ho neodvolávali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Národnej rady po mesiaci utajovania svojej rigoróznej práce svoje dielo posúva do univerzitnej knižnice v Banskej Bystrici.

Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko po viac ako mesiaci utajovania svojej rigoróznej práce oznámil, že ju zverejní, a označil sa za obeť mediálnej poľovačky. Sľúbil, že prácu, do ktorej po jej utajení minulý mesiac mohlo nahliadnuť len vedenie Univerzity Mateja Bela, odtajní a nechá ju presunúť do univerzitnej knižnice, kde by k nej mali mať prístup študenti či verejnosť.

„Chcel som mať istotu, že sa táto práca nestratí, že s ňou nebude nikto manipulovať, keďže je iba jedna kópia. K práci však patria aj posudky, záznamy z rigoróznej skúšky. V piatok som dostal informáciu od svojho právnika, že práca, ktorú UMB má, je moja,“ oznámil predseda parlamentu.

V pondelok poobede ešte práca v knižnici UMB sprístupnená nebola, pracovníci knižnice čakali na pokyn od vedenia univerzity. Rektor UMB Vladimír Hiadlovský krátko po tlačovej besede predsedu SNS oznámil, že ho Danko už informoval, že zasiela univerzite písomné stanovisko o opätovnom sprístupnení svojej rigoróznej práce, a tá bude „bezodkladne sprístupnená v knižnici“. V ktorý deň to bude, nespresnil.

Obhajoba predsedu parlamentu

Danko zásadnú zmenu vo svojom postoji k svojej rigoróznej práci z roku 2000 oznámil po tom, čo sa ho pokúsila opozícia v Národnej rade odvolať. V pondelok po dlhšom čase predstúpil pred novinárov. Denníku N, ktorý na nezrovnalosti s jeho titulom upozornil v polovici septembra, odmieta odpovedať na otázky.

„Keďže som v piatok dostal informáciu od svojho právnika, ktorého som poveril preštudovaním všetkých spisov, a ubezpečil ma, že na UMB sa nemôžu žiadne dokumenty stratiť, pretože sú v osobitnom režime všetky, ktoré súvisia s mojou rigoróznou prácou, rozhodol som sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie