Denník N

Rómovia, to nie sú len špinavé osady a husle v krvi, to je aj moje umenie, hovorí Emília Rigová

Emília Rigová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Emília Rigová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Ja nie som sociálny pracovník, nepôjdem do osady pracovať s marginalizovanými komunitami, ale to, čo môžem, je ukázať, že obraz Rómov je aj iný, než aký vídavame bežne,“ hovorí Emília Rigová, víťazka ceny pre mladých umelcov a umelkyne.

Jej otec z nej chcel mať kameňosochárku, ktorá by prebrala rodinnú firmu a vyrábala pomníky na hroby. Situácia sa však trochu zvrtla. EMÍLIA RIGOVÁ pokračovala v umení vlastnou cestou, a napriek počiatočnej nevôli svojich rodičov povedala otvorene to, za čo sa ako dieťa tak trochu hanbila: som Rómka. Dnes používa namiesto mena aj alter ego Bári Raklóri a s ním sa aj zapísala na domácej umeleckej scéne ako aktuálna víťazka Ceny Oskára Čepana a cez víkend získala aj cenu Roma Spirit v kategórii kultúra.

Vo videu, ktoré bolo súčasťou Ceny Oskára Čepana, hovoríte, že ste sa ako dieťa so sestrou posmievali spolužiačkam, že sú Cigánky, hoci samy máte rómsky pôvod. Ako sa to mohlo stať – nehovorili ste o tom doma?

Je to moja prvá spomienka, ktorá sa viaže k tejto téme, ale mám ju iba sprostredkovane od mojej mamy. Bola som ešte veľmi malá na to, aby som si to pamätala. Ona mi ju však povedala, lebo to pre ňu bola veľmi bizarná situácia. Keď si ju učiteľka zavolala do škôlky a povedala jej, že sme sa so sestrou posmievali spolužiačkam, že sú Cigánky, nevedela, či sa má smiať alebo plakať. A je to zvláštne aj pre mňa, lebo vždy sme doma vedeli o tom, že sme Rómovia. Akurát sme nežili v osade a nehovorili po rómsky.

A čo vaši predkovia – aká je vaša rodinná história?

Starí rodičia ešte po rómsky medzi sebou hovorili, ale v osade nežili štyri generácie mojich rodinných príslušníkov a možno aj viac, to už nikto z mojich blízkych presnejšie nevie. Môj pradedo dokonca slúžil ako husár a naša rodina bola teda veľmi dlho usadená v majorite. Patríme ku skupine takzvaných Rumungro, čo sú tí najdlhšie usadení Rómovia a priezvisko Rigo – Rigová to potvrdzuje. Bolo to časté priezvisko Rómov, hudobníkov, prichádzajúcich z Maďarska, ktorí sa v časoch vlády Márie Terézie usadili, za čo najmä od Olašských Rómov dostali práve označenie Rumungro, čo je vlastne hanlivý výraz pre tých, ktorí sa vzdali pôvodného spôsobu života.

Pociťovali ste niekedy priamo prejavy diskriminácie, rasizmu?

Priamo na sebe takmer nie, mám totiž pomerne svetlú pokožku. Kým ma moji rodičia neprišli pozrieť do školy, keď som bola na strednej, nikto by možno ani netipoval, že som Rómka. Moja sestra je však o pár stupňov tmavšia ako ja a to už bol iný prípad. Kým sme žili v pôvodnom rodisku nášho otca, všetko bolo v poriadku, tam nás každý poznal a s nikým sme do konfrontácie neprišli. Potom sme sa presťahovali do inej dediny, nastúpili do školy a stalo sa to hneď v prvý deň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie