Denník N

Bašternák je vinný, povedal súd. Dostal trest päť rokov väzenia

Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák na súde v roku 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okresný súd odsúdil Ladislava Bašternáka za dvojmiliónovú vratku DPH. Trest prepadnutia majetku, ako žiadal prokurátor, mu nedal, nemôže ani päť rokov podnikať.

Podnikateľ Ladislav Bašternák je vinný, štát okradol o takmer dva milióny eur na podvodoch s daňami. V stredu dopoludnia tak rozhodol Okresný súd Bratislava II.

Bašternák, ktorý sa hneď na úvod súdneho pojednávania k podvodom priznal, dostal trest päť rokov nepodmienečne vo väznici s najnižším stupňom stráženia. Zároveň nemôže byť päť rokov štatutárom alebo iným funkcionárom v obchodných spoločnostiach.

Neprávoplatné rozhodnutie

Do väzenia zatiaľ Bašternák nejde, na mieste sa voči rozhodnutiu odvolal a vo veci bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Zo súdu odišiel bez slov, na otázky novinárov nereagoval. Jeho obhajca Peter Filip to vysvetľoval tým, že im nie sú príjemné otázky novinárov. „Pýtajte sa verejných činiteľov, nech vám odpovedajú,“ povedal advokát s tým, že jeho klient, ktorý Robertovi Kaliňákovi predal lacno byt, mal dostať iba podmienečný trest.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj teraz už však súd Bašternákovi trest mimoriadne znížil. Za takýto trestný čin je sadzba sedem až dvanásť rokov, on dostal päť. „Stavať sa do roviny ochrancu spoločnosti a hovoriť o spravodlivosti, pozrite sa, koľko takýchto trestných činov je na Slovensku prejednávaných a pozrite sa, kto uhradil čo len cent a potom sa môžeme rozprávať,“ povedal Filip, ktorý má právnickú kanceláriu v bytovom dome Bonaparte postavenej Bašternákom. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ladislav Bašternák

Slovensko

Teraz najčítanejšie