Denník N

Kamerun je na pokraji genocídy

Predvolebný bilbord Paula Biyu. Foto - TASR/AP
Predvolebný bilbord Paula Biyu. Foto – TASR/AP

Zmanipulované volebné výsledky, svedectvo neexistujúcich pozorovateľov a politické násilie. Prečo toto pozdravujú Washington a Paríž?

Autor je spisovateľ

Kamerun som svojho času považoval za svoj druhý domov, no posledné dva roky tam eskaluje napätie. K islamistom z Boko Haram, rozvracajúcim sever štátu, sa pridali vládne vojská, terorizujúce po anglicky hovoriace obyvateľstvo na západe. Po streľbe polície do davu, pokojne protestujúceho proti diskriminácii, sa situácia v dvoch anglofónnych regiónoch permanentne zhoršovala, až sa dostala na pokraj genocídy. Vládne vojská vypaľujú dediny, znásilňujú a vraždia, mŕtvi na uliciach sa už počítajú na tisíce a márnice sú beznádejne plné.

A do toho prišli voľby. 85-ročný Paul Biya, ktorý je prezidentom Kamerunu od roku 1982, získal 71 percent hlasov, bol „zvolený“ na ďalšie sedemročné obdobie a má šancu stať sa najdlhšie vládnucim africkým diktátorom.

Tesne po voľbách sa konala tlačová konferencia, na ktorej zástupcovia Transparency International potvrdili, že podľa ich pozorovaní všetko prebehlo v poriadku, bez problémov a akýchkoľvek nedostatkov. Bezprostredne po uverejnení týchto záberov v svetových médiách však riaditeľka organizácie Patricia Moreira vydala vyhlásenie, že Transparency International žiadnych pozorovateľov do Kamerunu nevyslala.

Táto bizarná príhoda s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie