Denník N

Zlý chlapec Stoch je späť v reprezentácii. Kvalitou presahuje českú ligu, strieľa góly a hrá zodpovedne

V roku 2014 strelil Stoch víťazný gól Španielsku, takto ho oslavoval. Foto - archív tasr
V roku 2014 strelil Stoch víťazný gól Španielsku, takto ho oslavoval. Foto – archív tasr

Keď ho bývalý tréner reprezentácie Ján Kozák pred viac ako dvoma rokmi zobral na európsky šampionát do Francúzska, odohral v štyroch dueloch sedem minút v prvom dueli v skupine s Walesom.

Odvtedy sa Miroslav Stoch (29) v národnom tíme neobjavil. Počas letu cestou naspäť sa však lietadle stalo niečo, čo bolo pre Kozáka dostatočným dôvodom, aby Stocha už nenominoval, hoci v kvalifikácii na Euro hrával často v základe a dal aj víťazný gól pri slávnej výhre nad Španielskom.

Kozáka v jeho rozhodnutí podporil aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý pred zápasom s Anglickom v septembri 2016 vyhlásil: „Nemám to z druhej ruky, ja som v tom lietadle bol. Viem presne, čo sa stalo, a rozhodnutie trénera Kozáka plne rešpektujem. Ak by aj bol Stocha na zápas proti Anglicku nominoval, tak ja tú nomináciu nepodpíšem.“

Kozák neskôr tvrdil, že mu už predtým prepáčil tri iné incidenty.

Prešli však dva roky a situácia sa zmenila – nový reprezentačný tréner Pavel Hapal Stocha nominoval na novembrové zápasy Ligy národov proti Ukrajine a Česku. Kozák vo viacerých rozhovoroch opakoval, že preňho nie sú dôležité iba hráčske kvality, ale aj charakterové vlastnosti futbalistov.

So Stochom mali problémy už aj tréneri pred Kozákom – v roku 2011 ho napríklad Vladimír Weiss starší dočasne vyradil z kádra, keď šoféroval pod vplyvom alkoholu (nafúkal 1,1 promile).

Ako tínedžer odišiel z Nitry do Chelsea a niekdajší manažér klubu Avram Grant mu dal šancu aj v prvom mužstve. Weiss ho zase odvážne nasadzoval do základu v reprezentácii, ale po zopár úspešných rokoch sa zdalo, že Stoch svoj talent premrhal.

Z Chelsea odišiel na hosťovanie do Twente Enschede, kde sa zaradil ku kľúčovým hráčom a pod vedením anglického kouča Stevea McClarena vyhral holandskú ligu.

Po účasti na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike ho kúpilo Fenerbahce Istanbul. Tam sa preslávil hlavne nádherným volejom proti Genclerbirligi, za ktorý od FIFA dostal Cenu Ferenca Puskása o najkrajší gól roka.

V Istanbule si neudržal dobrú formu a klub ho poslal na hosťovania do PAOK-u Solún, Al Ainu (Spojené arabské emiráty) a Bursasporu. Minulý rok mu oznámili, že ak z Fenerbahce neodíde, bude musieť trénovať sám.

V Česku má výbornú formu

Vtedy sa ho rozhodla kúpiť Slavia Praha, ktorá podobne ako Sparta utrácala veľké peniaze na prestupovom trhu s cieľom vyhrať českú ligu. 

Reportér MF Dnes David Čermák pre Denník N hovorí: „Teraz je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie