Denník N

Smer ide sám v tisícke obcí a spája sa najmä so SNS, pravica opakuje spojenectvá spred roka

Smer, SNS a Most-Híd sa podobne ako na vládnej úrovni spojili aj v Prešove za Miroslavom Benkom. Opozičné strany vytvorili veľkú koalíciu v Bratislave za Jánom Mrvom. Foto – TASR
Smer, SNS a Most-Híd sa podobne ako na vládnej úrovni spojili aj v Prešove za Miroslavom Benkom. Opozičné strany vytvorili veľkú koalíciu v Bratislave za Jánom Mrvom. Foto – TASR

Opozícia sa v komunálnych voľbách koalíciám s vládnymi stranami vyhýba, spájať sa veľmi nechceli ani SMK a Most-Híd.

Už teraz sa dá predpokladať, že víkendové komunálne voľby budú opäť valcovať nezávislí. Posty starostov a primátorov chce získať až 3387 kandidátov bez straníckej podpory. Z toho 263 z nich má funkciu už takmer istú – v ich obci sa nenašiel žiadny protikandidát.

Najsilnejšia vládna strana Smer ukazuje, že v regiónoch patrí stále k najsilnejším. Do vedenia radníc sama nominovala svojich ľudí až v takmer tisícke obcí. Väčšinou sú to však len menšie sídla.

Tu sú ďalšie predvolebné zistenia v číslach:

1. Smer sa najviac spája so SNS, občas aj s Mostom

Vo väčších mestách ide Smer v koalíciách najmä so SNS, ako to je v Trnave (Igor Válek) a Nitre (primátor Jozef Dvonč). V Prešove sa k nim do koalície pridal aj Most-Híd Bélu Bugára (podporujú Miroslava Benka).

Vládnu koalíciu tieto tri strany kopírujú v 57 obciach Slovenska. Celkovo sa Smer iba so SNS spojil v 214 obciach, samostatne s Mostom-Híd v 52 obciach, väčšinou na juhu v okolí Levíc, Nitry a na východnom Slovensku.

Z krajských miest postavil Smer sám svojho človeka len v Košiciach – dnešný primátor Martin Petruško, z okresných miest v Novom Meste nad Váhom, Dolnom Kubíne, Bytči a Medzilaborciach.

V Bratislave, kde mal ešte pred piatimi rokmi vlastného primátora Milana Ftáčnika, teraz strana Roberta Fica nedokázala nájsť vlastného kandidáta. Nepriamu podporu vyjadril Fico súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi.

2. Pravica opäť tvorí veľké koalície

Podobne ako vlaňajšie župné voľby aj tieto komunálne dokázali spojiť opozičné strany. Pred rokom to bola pre opozičné strany úspešná taktika, vytlačili Smer z vedenia viacerých žúp.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie