Denník N

Arcibiskup Zvolenský loboval za povolenie ťažby štrkopiesku pod diaľnicou

Arcibiskup Stanislav Zvolenský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Arcibiskup Stanislav Zvolenský. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Ivanke pri Dunaji zastupiteľstvo na prvý pokus neschválilo zmenu územného plánu potrebnú na začatie ťažby, ani nie mesiac od doručenia listu Konferencie biskupov Slovenska obec ťažbe vyhovela.

Veľké jamy, z ktorých sa ťaží štrk a zemina pod bratislavský obchvat, sa začali v okolí hlavného mesta objavovať len v posledných mesiacoch. No rozhodnutie o tom, kde vziať stavebnú hmotu, museli urobiť stavebné firmy už pred rokom.

Preto si začali prenajímať pozemky v okolí stavby a dúfali, že im obce ťažbu povolia.

Vo viacerých obciach narazili na odpor, napríklad aj v Ivanke pri Dunaji, kde zastupiteľstvo na prvý pokus neschválilo zmenu územného plánu potrebného na začatie ťažby.

Potom však do sporu zasiahol predseda Konferencie biskupov Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský. Aj cirkev je totiž vlastníkom mnohých pozemkov a ústami najvyššieho predstaviteľa dala jasne najavo, že so stavebníkmi je už dohodnutá.

„Týmto si vám dovoľujeme potvrdiť náš trvajúci záujem na prerokovaní a schválení predkladaného návrhu na zmenu časti územného plánu obce,“ píše sa v liste, ktorý Zvolenský adresoval obci. 

Neprešiel ani mesiac od doručenia listu a obec ťažbe vyhovela. Starostu obce Ivana Schreinera sme sa pýtali, či Zvolenského list ovplyvnil povolenie ťažby, na túto otázku však neodpovedal.

Jeho zástupkyňa Magdaléna Holcingerová nám len odpísala, že územný plán bol zmenený a počítajú s tým, že pozemky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie