Denník N

V Houellebecqovej knihe Francúzsko ovládnu islamisti

Novinka najprekladanejšieho francúzskeho spisovateľa ešte oficiálne nevyšla a už je veľkou témou. Pre provokujúci obsah, aj preto, že sa ocitla na internete.

Na konci druhého obdobia prezidenta Françoisa Hollanda vypuknú na predmestiach Paríža nepokoje. Aby sa jeho nasledovníčkou nestala šéfka extrémistickej Národnej fronty Marine Le Penová, ostatné politické strany podporia kandidáta Moslimského bratstva. Táto strana však v krajine zavedie polygamiu, obmedzí vzdelávanie žien, učiteľom dá na výber náboženskú konverziu na islam alebo odchod.

To je základná zápletka novej knihy Soumission od Michela Houellebecqa. Dej sa odohráva v roku 2022, ale vystupujú v ňom skutočné postavy, okrem prezidenta Hollanda napríklad aj líder demokratického hnutia François Bayrou.

Houellebecq: Iba urýchľujem históriu

mhs

Vo Francúzsku žije vyše šesť miliónov moslimov, prečo sa spisovateľ pustil práve do tejto témy?

„Má to niekoľko dôvodov. Tým hlavným je, že je to moja práca, hoci ma inak toto slovo nezaujíma,“ vysvetlil v rozhovore pre The Paris Review, ktorý vyšiel cez víkend.

Dodal, že hoci ide o politickú fikciu, len urýchľuje históriu, lebo zaregistroval veľké zmeny, ktoré sa netýkajú iba Francúzska, ale celého Západu.

„A druhým dôvodom je, že môj ateizmus nedokázal prežiť všetky úmrtia v mojom okolí.“

Nie je to prvýkrát

Najprekladanejší francúzsky autor sa už v minulosti do podobnej témy pustil. Napríklad hrdina jeho románu Platforma (2001), ktorý po atentáte islamských radikálov stratí chuť do života, sa „chveje nadšením pri myšlienke, že na svete je o moslima menej“, keď sa dozvie, že niekoho v arabských krajinách zastrelia.

A takéto názory Houellebecq nenechal len na stránkach kníh – v rozhovore pre Lire v roku 2001 vyhlásil, že islam považuje za najhoršie zo všetkých náboženstiev. Prinieslo mu to žalobu zo šírenia náboženskej nenávisti, no súd ho oslobodil.

Nečudo, že keď sa pred tromi rokmi utiahol do exilu, rozšírila sa informácia, že bol unesený. Fiktívna správa sa stala predlohou filmu, ktorý vlani nakrútil režisér Guillaume Nicloux.

Jeho nový, v poradí šiesty román sa už skloňuje aj pre nelegálne zverejnenie. Už niekoľko dní totiž koluje internetom. Ide o kópiu recenzného výtlačku knihy, niekto ju oskenoval a zavesil na web.

Vo Francúzsku je to prvý prípad literárneho pirátstva, na ktoré doplatil známy autor. Vydavateľstvo Flammarion už zverilo prípad právnikom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie