Denník N

Dôkazy o Čapom hnízde sa kopia. O tom, či pôjde Babiš pred súd, sa má rozhodnúť po Novom roku

Český premiér Andrej Babiš z fotografie z januára tohto roku, keď ho poslanci vydali na trestné stíhanie. Foto - TASR/AP
Český premiér Andrej Babiš z fotografie z januára tohto roku, keď ho poslanci vydali na trestné stíhanie. Foto – TASR/AP

Policajti podľa českých novinárov nazbierali dostatok dôkazov o tom, že Babiš o kontroverznej dotácii na svoj luxusný rezort vedel.

Sebavedomie, s akým Andrej Babiš prezentuje rezort Čapí hnízdo, je niekedy udivujúce. Citlivejšie povahy by si mohli myslieť, že je dokonca cynický.

Napríklad pred komunálnymi voľbami v októbri na svojom facebookovom účte so samopašným smajlíkom napísal: „Čo by to bolo za volebnú kampaň bez super videa o Čapáku?“ Nechýbali v ňom šťastné deti, lemury ani perfektne obyčajní ľudia túžiaci po fotke s Babišom a jeho ženou Monikou.

O čom sa však český premiér vo videu už nezmienil, je fakt, že pre údajný podvod s európskymi dotáciami na tento luxusný areál v stredných Čechách je aj so svojimi blízkymi už viac ako rok trestne stíhaný.

Podľa českého generálneho prokurátora Pavla Zemana, ktorý sa dlhodobo teší skôr dôvere českej verejnosti, nesprevádzajú kauzu prieťahy, ktoré by boli neobvyklé.

Investigatíva Českého rozhlasu

Polícia má na Babiša podľa všetkého slušne „nabité“. Verejnoprávny Český rozhlas (ČRo) tento týždeň zverejnil sériu dôkazov, ktoré majú dokazovať, že „Čapák“ vždy fakticky patril Babišovi ako majiteľovi potravinárskeho gigantu Agrofert, a nemal teda na 50-miliónovú injekciu z európskych fondov, určenú pre malé a stredné podniky, nárok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie