Denník N

Včera Lajčák, dnes PET fľaše: Ako SNS torpéduje koaličnú politiku

Andrej Danko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Andreja Danka v koalícii so Smerom a s Mostom často robí partizánske kroky. Neraz odmieta návrhy z programového vyhlásenia a naopak, prekvapuje svojimi nápadmi.

Tlačové oddelenie vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) poslalo do médií vo štvrtok nenápadnú správu. Uvádzal ju nadpis: „Znížením počtu PET fliaš v obehu nechceme zbytočne zaťažiť peňaženku slovenského spotrebiteľa.“

Pointa textu bola jednoduchá: SNS kritizuje zámer ministra životného prostredia László Sólymosa z koaličného Mosta-Híd zálohovať plastové fľaše, ktoré by sa mali vykupovať v obchodoch.

Sólymos chce aj týmto spôsobom dostať PET fľaše zo skládok odpadu. To je ambícia, ktorú má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení, v ňom sa zaviazala k „predchádzaniu vzniku odpadov a ich presmerovaniu zo skládok k ich opätovnému využitiu“.

SNS má však obavu, či náklady na zálohovanie neprenesú výrobcovia a obchodníci do konečnej ceny pre spotrebiteľa. Nechajme bokom, že toto tvrdí strana, ktorá len nedávno prišla s 2,5-percentným odvodom pre obchodné reťazce, ktorý sa podľa analytikov odrazí v cenách výrobkov.

Zaujímavé je, že podobných výpadov SNS proti návrhom ich ministerských kolegov z iných strán je čoraz viac.

Tvrdo proti Lajčákovi

Neubehol ešte ani týždeň, čo prebehla ostrá výmena medzi SNS a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (Smer). Dankova strana sa minulý piatok o siedmej večer „dištancovala“ od Lajčákových slov, ktorými podporil Globálny pakt o migrácii.

Aj keď má Lajčák na starosti slovenskú zahraničnú politiku, SNS jeho postoj nazvala „osobným“ a napísala, že tento medzinárodný dokument treba „podrobiť širokej odbornej aj verejnej diskusii a neschovávať ho na príslušnom odbore ministerstva“.

Lajčák na to reagoval vyhlásením, v ktorom naznačil, že SNS o celom dokumente šíri dezinformácie. Ministra síce podporil Most-Híd, z úradu predsedu vlády Petra Pellegriniho však prišla vyhýbavá odpoveď, z ktorej nie je jasné, či premiér s podpisom dokumentu súhlasí.

Napätie medzi ministrom a Dankovou stranou trvá už dlhšie. Je to necelý mesiac, čo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Odvod pre reťazce

SNS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie