Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O drahých bytoch v Nemecku, ktoré si nemôže dovoliť ani stredná vrstva, a preto klesá Merkelovej popularita

Frankfurt nad Mohanom, na takéto byty už nemá ani nemecká stredná trieda. Foto - TASR
Frankfurt nad Mohanom, na takéto byty už nemá ani nemecká stredná trieda. Foto – TASR

Politici boli okolo roku 2000 presvedčení, že najväčšou výzvou pre mestských plánovačov bude zvládnutie demografického poklesu. Preto sa rozhodli utlmiť výstavbu bytov. Dôsledkom je ich výrazné zdraženie.

Voľby v nemeckom Hesensku síce vyhrala CDU Angely Merkelovej, ale bolo to Pyrrhovo víťazstvo: Merkelová vyhlásila, že končí na čele CDU. Príčin dramatického poklesu popularity tradičných nemeckých strán CDU a SPD je mnoho, ale jedna je čisto ekonomická: vysoká cena bývania. Denník Financial Times sa téme venuje v tomto texte, ktorý sa začína príbehom penzistu Michaela Boedeckera. Žije v štvrti Ostend vo Frankfurte už 20 rokov a s nechuťou pozoruje, ako sa mení.

Ostend bola pôvodne robotnícka štvrť, ale v posledných rokoch tu vyrástli nové budovy, kde byt stojí dvojnásobok ceny bytu, v akom žije Boedecker. Jedným z dôvodov výstavby je blízkosť mrakodrapu, kde sídli Európska centrálna banka – bankári a úradníci s vysokými platmi chcú bývať v okolí.

Problém s rastúcimi cenami bytov sa týka celého Nemecka. Je taký veľký, že kancelárka Merkelová zorganizovala v septembri na túto tému „samit“, z ktorého vyplynulo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie