Denník N

Veľkú časť výsledkov volieb spoznáme neskôr, výhodu má len Bratislava a Košice

Zákony nenútia obce zadávať výsledky hlasovania do systému Štatistického úradu.

Bývate v malej obci, o ktorej web sa zvyknú starať len občas a cez pracovné dni? Meno nového starostu sa možno dozviete až dlho po voľbách. Zrejme až na budúci týždeň spoznáte aj mená zvolených poslancov.

Tieto voľby sú komplikované a počas volebnej noci bude aj vo väčších mestách známe len obmedzené množstvo výsledkov. Na rozdiel od parlamentných či prezidentských volieb, o ktorých sa všetko dozvieme už pred svitaním.

Čo ne/budeme vedieť

Na stránke Štatistického úradu, ktorý zabezpečuje zverejňovanie, sa voliči hneď nemusia dozvedieť, ako dopadli kandidáti na starostov či primátorov – teda ako sa im priebežne darilo pri spočítavaní hlasov. A známe nebude ani to, koľko hlasov dostali jednotliví kandidáti, keď už budú hlasy spočítané. V noci štatistici zverejnia len víťaza volieb starostu či primátora a nezverejnia poradie ostatných kandidátov.

Priebežné výsledky po sčítaní jednotlivých okrskov s pribúdajúcimi percentami spočítaných hlasov budú ľudia vidieť v noci zo soboty na nedeľu len pri kandidátoch na primátorov Bratislavy a Košíc.

Informácie o výsledkoch kandidátov, ktorí skončili za zvoleným starostom či primátorom, v iných mestách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie