Denník N

Očkovať proti chrípke sa na Slovensku dá iba menej účinnou vakcínou

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Hoci je v tejto chvíli na Slovensku dostupná len trivalentná vakcína proti chrípke, stále platí, že očkovanie predstavuje účinný spôsob, ako sa pred ochorením brániť.

Ak sa chce človek lacno a efektívne chrániť proti chrípke, musí sa každý rok dať zaočkovať.

Je to spôsobené tým, že kmene vírusov chrípky sa menia každú sezónu. Podľa toho sa upravuje aj zloženie očkovacej látky.

Správa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), ktorá vyhodnocuje minulú chrípkovú sezónu, uvádza, že „v Slovenskej republike bola dostupná len trivalentná vakcína bez obsahu vírusu chrípky B/Phuket/3073/2013-like virus“.

V praxi to znamená, že trivalentné vakcíny proti chrípke, ktoré boli na Slovensku dostupné vlani, nechránili ľudí na 100 percent v prípade, že ich infikoval uvedený kmeň vírusu.

Zo 475 prípadov chrípky B, ktoré šli na laboratórnu diagnostiku, sa pritom v 220 prípadoch potvrdil vírus chrípky, ktorý vo vakcíne chýbal.

S účinnejšou vakcínou pritom nemožno počítať ani v tomto roku.

Podľa úradu verejného zdravotníctva však minuloročná vakcína obsahovala iný vírus typu B, takže očkovanie pomohlo znížiť závažnosť a čas trvania chrípkového ochorenia aj v prípade, že sa človek nakazil vírusom B/Phuket/3073/2013-like virus.

Možno sa dočkáme v budúcom roku

Správa tiež uvádza, že práve vírus chrípky B/Phuket/3073/2013-like virus a vírus chrípky B bez bližšej špecifikácie v minulej chrípkovej sezóne dominovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Povinné očkovanie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie