Denník N

Odomkli sme: Propagandu pre Hlavné správy píše Rus, ktorý sa chodí radiť do agentúry Kremľa

Jevgenij Paľcev (vľavo) na návšteve agentúry Sputnik, ktorú financuje ruská vláda. Druhým sprava je Miloš Zverina, ktorý Paľceva na cestách sprevádza. Foto - FB Milan Zverina/Dezinformácie, hoaxy, propaganda
Jevgenij Paľcev (vľavo) na návšteve agentúry Sputnik, ktorú financuje ruská vláda. Druhým sprava je Miloš Zverina, ktorý Paľceva na cestách sprevádza. Foto – FB Milan Zverina/Dezinformácie, hoaxy, propaganda

Najvplyvnejší dezinformačný web na Slovensku má napojenie na agentúru financovanú ruským štátom. Ukázalo sa to vďaka prerieknutiu sa konšpirátorov na Facebooku.

Začalo sa to malým incidentom na bratislavskom letisku. Koncom októbra slovenskí policajti dočasne zadržali dvoch cudzincov, ktorí prileteli z Moskvy. Mladú Srbku a Rusa trvalo žijúceho na Slovensku.

Cestovali s niekoľkými píšucimi autormi slovenskej dezinformačnej scény a tí okolo incidentu urobili hurhaj. Konšpiračný časopis Zem a vek na Facebooku napísal, že polícia cudzincov šikanovala a správala sa k nim ako k teroristom. Pri opisovaní odhalili aj totožnosť zadržaného Rusa.

„Slovenská polícia zadržala občianku Srbska Milicu J. spolu s novinárom Hlavných správ a Zem a vek Evgenijom Paľcevom,“ napísal Zem a vek.

Status po pár hodinách upravili. Vymazali meno Paľceva aj názvy médií, pre ktoré pracuje, informácia si však už žila vlastným životom.

Pod cudzím menom

Poznámka o Paľcevovi zaujala ľudí, ktorí sa zaoberajú dezinformačnými médiámi. Pre Hlavné správy totiž nikto s takýmto menom nepíše. Administrátori stránky Dezinformácie, hoaxy a propaganda preto začali zisťovať, o koho ide, a prišli na nové informácie o fungovaní najvplyvnejšieho dezinformačného webu na Slovensku.

Z ich pátrania vyplynulo, že Jevgenij Paľcev pre Hlavné správy skutočne píše, podpisuje sa však ako Eugen Rusnák. Pod týmto menom už niekoľko rokov vychádzajú články, ktoré sú najtvrdšou verziou kremeľskej propagandy na slovenskom internete.

Rusnák alias Paľcev vychvaľuje separatistov na východnej Ukrajine, šíri alternatívne verzie o otrave agenta Skripaľa či zostrelení malajzijského boeingu nad územím Ukrajiny v roku 2014, propaguje motorkárske jazdy Nočných vlkov, ktorí fungujú ako predĺžená ruka Vladimira Putina.

Čo je podstatnejšie: ukázalo sa, že Paľcev udržiava kontakty s pracovníkmi ruskej mediálnej skupiny Rossija Segodňa (Rusko dnes), ktorú financuje Kremeľ. Na Facebooku je niekoľko fotografií, na ktorých Paľcev rokuje v priestoroch agentúry Sputnik, ktorá spadá pod túto mediálnu skupinu.

Jevgenij Paľcev (vpravo) s kamarátom Milošom Zverinom pred budovou ruského mediálneho domu Rossija Segodňa. Foto – FB M. Zverinu

„Preberali praktické veci“

Fotografie sú z januára 2018. Na návšteve Sputnika sprevádzal ruského novinára jeho kamarát Miloš Zverina, ktorý je známy ako propagátor slovanskej vzájomnosti. Zverina to potvrdil, keď mu Denník N zavolal.

V Sputniku sa Paľcev podľa Zverinu potreboval dohodnúť na nejakých podrobnostiach spolupráce. „On preberá články z týchto médií. Rozprávali sa napríklad o tom, ako používať tie informácie z pohľadu autorstva, hovorili o fotobanke, ktorú majú k dispozícii,“ vysvetľoval Zverina.

Agentúru Sputnik založil Kremeľ v roku 2014 s cieľom ovplyvňovať verejnú mienku v krajinách Európskej únie aj postsovietskeho priestoru. Má viac jazykových mutácií vrátane českej, ktorá sa venuje aj dianiu na Slovensku.

Európsky parlament označil Sputnik za jeden z nástrojov, cez ktoré sa Kremeľ snaží „spochybniť demokratické hodnoty, rozdeľovať Európu, získavať domácu podporu a vytvárať dojem zlyhávajúcich štátov vo východnom susedstve EÚ.“

Vďaka Paľcevovi sa ukázalo, že súčasťou kampane je aj slovenský web Hlavné správy.

Jevgenij Paľcev a Miloš Zverina (vpravo) sedia v centrále Sputnika v januári 2018. Foto – FB M. Zverinu / Dezinformácie, hoaxy propaganda

Len poškodený pas

Incidentu na letisku, ktorý na Paľceva upriamil pozornosť, zrejme nie je potrebné pripisovať príliš veľkú pozornosť. Spolupracovník časopisu Zem a vek Ratko Sudecký ho na internetovom rádiu Infovojna opisoval ako politicky motivovaný zásah štátu, polícia hovorí o administratívnych dôvodoch: Srbka mala prepadnuté povolenie na pobyt, preto ju vrátili do Moskvy, a Paľcev mal menšie problémy s pasom.

„Štátny príslušník Ruskej federácie bol len kontrolovaný pri hraničnej kontrole, pričom mal poškodený pas a vznikol problém pri lustrácii v informačných systémoch,“ vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Sudecký o Paľcevovi povedal, že s Hlavnými správami spolupracuje len občas, inak sa venuje skôr prekladateľským aktivitám. „Pán Paľcev do Ruska necestoval ako novinár Hlavných správ, ale ako tlmočník a prekladateľ pre pána Zverinu,“ dodal Sudecký.

Jeden z najslávnejších výmyslov českej verzie Sputnika. Vo februári 2017 napísal, že na strane ukrajinskej armády môžu bojovať zombie, ktoré žijú aj po výstrele do hlavy.

Novinár s ruskou školou

O tom, že by Jevgenij Paľcev bol iba prekladateľ, sa dá pochybovať. Zverina pre Denník N potvrdil, že počas ich januárovej návštevy Sputnika bol Paľcev hlavnou postavou a komunikoval s pracovníkmi agentúry.

„Pán Paľcev rokoval o nejakej spolupráci, ja som ho len sprevádzal, aby som nemusel čakať niekde na chodbe,“ opisoval Zverina okolnosti ich návštevy.

Na rovnaké miesto sa vrátili aj teraz v októbri. V budove mediálneho domu Rossija Segodňa sa podľa Zverinu konala konferencia Náboženstvo a svet, na ktorej rečnil aj Paľcev.

Jevgenij Paľcev vystúpil koncom októbra v Moskve na konferencii Náboženstvo a svet. Onedlho potom nasledoval incident na bratislavskom letisku. Foto – Dezinformácie, hoaxy, propaganda

Denník N sa skúšal spojiť aj s Paľcevom. Cez jeho kamaráta Zverinu sme mu nechali odkaz, že o ňom pripravujeme článok. Paľcev sa neozval. Nereagoval ani šéfredaktor Hlavných správ Róbert Sopko, ktorého sme oslovili prostredníctvom e-mailu.

Zverina hovorí, že Paľcev je moskovský rodák, pred tridsiatimi rokmi tam študoval a neskôr pracoval ako novinár. Z tých čias podľa Zverinu dobre pozná aj budovu, kde dnes sídli Sputnik.

Ide o obrovský komplex zo 70. rokov na Zubovského bulvári, ktorý pôvodne postavili pre mediálnu agentúru Ria Novosti. V minulosti tam sídlilo aj Rádio Moskva, ktoré vysielalo do zahraničia. V ktorom médiu Paľcev vtedy pracoval, už Zverina nevedel.

Ruský prezident Putin na návšteve mediálneho domu Rossija Segodňa v júni 2016. Foto – Wikimedia

Kto je Paľcev

Na Slovensko sa Paľcev presťahoval v prvej polovici 90. rokov. „Našiel si manželku Slovenku a rozhodli sa žiť u nás,“

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie